Menu
Oranje herstelt zich tegen Wit-Rusland

Oranje herstelt zich tegen Wit-Rusland

Oranje had iets goed te maken tijdens het treffen met Wit-Rusland. Na de zeer povere interland tegen Luxemburg werd gerekend op eerherstel. Eerherstel met een klinkende overwinning op de Wit-Russen.

Klinkend werd het niet. In het PSV Stadion ging de overwinning wel, terecht, naar Oranje: 3-0. John Heitinga, Klaas Jan Huntelaar en Wesley Sneijder hadden een basisplaats toebedeeld gekregen van bondscoach Marco van Basten. De collega-Ajacieden Urby Emanuelson en Ryan Babel keken vanuit de dug-out toe.
De Amsterdamse wisselspelers zagen Nederland de eerste minuten van de tweede EK-kwalificatiewedstrijd flitsend uit de startblokken schieten. Oud-Ajacied Denny Landzaat kwam al in de tweede minuut een teenlengte tekort om een voorzet van Dirk Kuyt voorbij doelman Vasily Khomoutovsky te werken.
Het was alsof Oranje schrok van die riante kans, zo vroeg in de wedstrijd. De Wit-Russen herpakten zich. Edwin van der Sar tikte een afstandschot van Timofei Kalachev nét over de dwarslat. De keepende recordinternational krikte zijn eigen record woensdagavond op tot liefst 116 interlands.

Klaas Jan Huntelaar gaat verbeten een duel aan. De Ajax-spits scoorde tegen de Wit-Russen niet. Klaas Jan Huntelaar gaat verbeten een duel aan. De Ajax-spits scoorde tegen de Wit-Russen niet.

Het Wit-Russische gevaar was daarmee bijna tot aan de rust geweken. Vooral Oranje liet van zich spreken. Centrale middenvelder Nigel de Jong en Landzaat kwamen niet verder dan slordige afzwaaiers.
Na ruim een half uur bekroonde Robin van Persie het overwicht van de thuisploeg met een treffer. Vanaf de rand van het strafschopgebied schoot de rechtsbuiten onbarmhartig hard raak. Kort nadat een ‘treffer’ van Dirk Kuyt (de aanvaller was alert na een schot op de paal van Sneijder) wegens buitenspel werd geannuleerd, kroop Oranje zelf door het oog van de naald. Uitgerekend Wesley Sneijder, één van de kleinste internationals op het veld, werkte een inzet koppend van de eigen doellijn. Uiteindelijk drukte Sneijder vooral een aanvallend stempel op de wedstrijd. De kersverse vader kon terugkijken op een prima 28ste interland in het tricot van Oranje.

In de 76ste minuut kwam Babel in het veld voor Huntelaar. In de 76ste minuut kwam Babel in het veld voor Huntelaar.

Met een vrijwel identieke, doeltreffende trap van afstand besliste Van Persie het treffen vrij laat in het voordeel van Nederland. Tien minuten voor tijd kegelde de ‘Gunner’ de bal opnieuw vanaf dik zestien meter voorbij Khomoutovsky: 2-0. De rechteraanvaller maakte daarmee eigenhandig een einde aan een, voor Oranje, vrij onzekere en matige fase. Halverwege de tweede helft had Sergei Kornilenko Oranje opnieuw in treurnis kunnen stortten door ‘gewoon’ de gelijkmaker te scoren. Omdat de aanvaller van FC Dnepr niet goed mikte, kwam Nederland goed weg.

Sneijder, Landzaat en Van Persie hadden hun vizier aan de overzijde van het veld ook niet altijd scherp staan. Kort na de misser van Kornilenko hielpen de Oranje-internationals riante kansen om zeep.
Uiteindelijk maakte de beste speler van Oranje eigenhandig een einde aan alle onzekerheid. De derde treffer van Oranje (Kuyt scoorde op aangeven van Van Persie) deed er verder weinig meer toe. Met Ryan Babel als vervanger voor Huntelaar stelde Nederland zijn tweede overwinning op weg naar het EK van 2008 uiteindelijk simpel veilig. Van enig eerherstel na de blamage tegen Luxemburg was in elk geval sprake met een cijfermatig gezien moeiteloze zege.

Nederland – Wit-Rusland 3-0 (1-0). EK-kwalificatiewedstrijd. PSV Stadion, Eindhoven.
Scoreverloop: 32. Van Persie 1-0, 78. Van Persie 2-0. 90. Kuyt 3-0.
Scheidsrechter: Webb.

Opstelling Nederland:
Van der Sar; Heitinga (67. Boulahrouz), Mathijsen, Ooijer, Van Bronckhorst; Landzaat (67. Schaars), De Jong, Sneijder; Van Persie, Huntelaar (76. Babel) en Kuyt.

Wit-Rusland:
Khomoutovsky; Korytko (46. Strahanovich), Lentsevich, Shtanyuk, Omelyanchuk; Kalachev (74. Lanko), Yurevich, Kouba, Romaschcnenko (70. Kontsevoy); Gleb en Kornilenko.