Menu
Oranje imponeert niet; De Boer gehuldigd

Oranje imponeert niet; De Boer gehuldigd

Het Nederlands elftal heeft de vriendschappelijke interland tegen Zwitserland vrijdag doelpuntloos gelijkgespeeld. In de Amsterdam ArenA bleven de licht geblesseerde Gregory van der Wiel (lies) en Vurnon Anita langs de kant. Eyong Enoh was dezelfde avond wel trefzeker voor Kameroen.

De middenvelder opende de score op de eerste toernooidag van het Tournoi LG Cup Africa 2012 in de ontmoeting met Sudan. De Ontembare Leeuwen schoven hun tegenstander uiteindelijk met 3-1 opzij. Onder meer ook Samuel Eto’o schaarde zich onder de doelpuntenmakers voor Kameroen. Zondag besluiten de Kameroeners het mini-toernooi tegen Marokko. Dinsdag is Algerije de derde (oefen)tegenstander van Kameroen, dat er onlangs niet in slaagde zich te kwalificeren voor de Africa Cup.

Oranje speelde een pover duel tegen Zwitserland. De nummer 2 op de FIFA-ranglijst kon niet imponeren tegen de Zwitserse nummer 18 op dezelfde lijst. Kevin Strootman en Mark van Bommel kregen rust van bondscoach Bert van Marwijk. Ryan Babel was de opvallendste naam in de basisopstelling. De aanvaller, die in de hem vertrouwde ArenA begon als linksbuiten, was bijna een jaar uit beeld bij Oranje. Een andere oud-Ajacied, Rafael van der Vaart, sloeg na een kwartier bijna toe, maar zag zijn inzet net over het doel stuiteren. Een schot van Babel, dat werd gekeerd door de Zwitserse keeper, was het laatste voorname wapenfeit van Oranje voor rust.

Spits Robin van Persie ontpopte zich na rust tot de voornaamste kansenmisser bij de vice-wereldkampioen. De aanvaller van Arsenal schoot onder meer naast en – in een persoonlijk duel met de keeper; Oranjes grootste kans – voorlangs. Een inzet van Wesley Sneijder eindigde op het dak van het doel.

De 'centurions' Van der Sar, De Boer, Van Bronckhorst en Cocu ontvingen in de ArenA onder meer een herinneringscap van de UEFA. De 'centurions' Van der Sar, De Boer, Van Bronckhorst en Cocu ontvingen in de ArenA onder meer een herinneringscap van de UEFA.

Luuk de Jong en Strootman waren invallers in het oefenduel. Ook zij konden de 50.000 Oranjefans in de ArenA nauwelijks verwarmen met mooie staaltjes voetbal. Rafael van der Vaart verliet het veld na een dik uur spelen met een hamstringkwetsuur. Van der Vaart meldde zich met zijn blessure direct af voor het tweede oefenduel dat Nederland dinsdag speelt tegen en in Duitsland.

Een spaarzaam lichtpuntje op de voetbalavond was de huldiging van de ‘centurions’ Frank de Boer (112 interlands), Edwin van der Sar (130), Giovanni van Bronckhorst (106) en Phillip Cocu (101). De UEFA besloot, na een idee van voorzitter Michel Platini, internationals met 100 interlands of meer op hun naam, extra eer te bewijzen. Uit handen van Ajax’ erevoorzitter en KNVB-voorzitter Michael van Praag ontvingen de oud-internationals namens de UEFA een herinneringscap en –medaille. Tot nu toe hebben 111 spelers uit 37 landen die voetbalmijlpaal bereikt.

Christian Eriksen speelde vrijdag een klein uur mee in de burenruzie tussen de EK-gangers Denemarken en Zweden. Na treffers van Nicklas Bendtner en oud-Ajacied Michael Krohn Dehli wonnen de Denen met 2-0. Eriksen stond zijn plek af aan NEC’er Lasse Schöne. Dinsdag ontvangen de Denen van bondscoach Morten Olsen voor eigen publiek Finland.

Ook Jan Vertonghen maakte speelminuten voor zijn land. De Rode Duivels waren in Luik met 2-1 te sterk voor Roemenië. Vertonghen speelde de hele wedstrijd mee. Toby Alderweireld kwam niet in actie tegen de Roemenen, die hun opponent met een eigen doelpunt aan de 2-0 hielpen. België slaagde er niet in om een EK-ticket te bemachtigen.

Ajax TV sprak na afloop van de interland tegen Zwitserland in de ArenA met (oud-)Ajacieden in de Oranjeselectie. Houd Ajax TV in de gaten voor de interviews.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Wesley Sneijder vierde zijn terugkeer in het Nederlands elftal tegen Zwitserland. Wesley Sneijder vierde zijn terugkeer in het Nederlands elftal tegen Zwitserland.
De Ajacieden in de Oranjeselectie (Vurnon Anita - midden - en Gregory van der Wiel) kwamen niet in actie. De Ajacieden in de Oranjeselectie (Vurnon Anita - midden - en Gregory van der Wiel) kwamen niet in actie.
Maarten Stekelenburg keerde met Oranje kort terug op vertrouwde grond. Maarten Stekelenburg keerde met Oranje kort terug op vertrouwde grond.
Ryan Babel was de opvallendste naam in de basisopstelling van Oranje. Ryan Babel was de opvallendste naam in de basisopstelling van Oranje.
John Heitinga heerste ook vrijdagavond in het Amsterdamse luchtruim. John Heitinga heerste ook vrijdagavond in het Amsterdamse luchtruim.
Het Oranjepubliek zag Rafael van der Vaart geblesseerd uitvallen. Het Oranjepubliek zag Rafael van der Vaart geblesseerd uitvallen.
De rust die Strootman en Van Bommel weg gegund, maakte de weg in het elftal vrij voor Nigel de Jong. De rust die Strootman en Van Bommel weg gegund, maakte de weg in het elftal vrij voor Nigel de Jong.