Menu
Oranje in slotfase langs Slovenië

Oranje in slotfase langs Slovenië

Het Nederlands elftal heeft de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Slovenië met 1-0 gewonnen. Giovanni van Bronckhorst maakte in Celje vlak voor tijd de winnende treffer. Van afstand schoot hij de bal via twee Sloveense lichamen het doel in.

Na alle kritiek op Oranje na de wedstrijd tegen Roemenië, had bondscoach Marco van Basten zijn elftal voor het duel met Slovenië op een behoorlijk aantal plekken gewijzigd. Ook voor de Ajacieden had dit gevolgen. Wesley Sneijder en Ryan Babel behielden hun basisplaats, maar Klaas Jan Huntelaar verloor zijn plek in de spits aan Dirk Kuyt. Maarten Stekelenburg zat ten koste van Edwin van der Sar weer op de bank tegen de Slovenen. Verdedigers Urby Emanuelson en John Heitinga kregen daarentegen wel een basisplaats van Van Basten.

Het duel met Slovenië was in ieder geval een stuk boeiender dan de confrontatie met de Roemenen. Oranje speelde frisser en fanatieker en creëerde behoorlijk wat kansen. Wesley Sneijder zorgde in de eerste helft samen met debutant Ibrahim Afellay vanuit het middenveld voor veel gevaar. Sneijder had halverwege de eerste helft de score kunnen openen. Eerst schoot hij op aangeven van Emanuelson net over. Een paar minuten later stuitte de middenvelder op de Sloveense keeper.

Ondanks het aanvallende spel van Oranje (Ryan Babel zorgde vanaf de rechterkant voor het nodige gevaar) kreeg Slovenië ook een paar goede kansen. Klemen Lavric liep tien minuten voor de rust alleen op Van der Sar af, maar schoot over.

Ook in de tweede helft bleef Nederland de beste ploeg op het veld. Wilfred Bouma was het dichtst bij de openingstreffer, maar de verdediger kopte op de paal. Toen het na ruim zeventig minuten nog steeds 0-0 stond werden John Heitinga en Ryan Babel naar de kant gehaald voor Danny Koevermans en Demy de Zeeuw. Niet de invallers, maar Van Bronckhorst zorgde uiteindelijk met enig geluk voor de overwinning.

Nederland staat nog steeds bovenaan in groep G met veertien punten uit zes wedstrijden. Roemenië, dat met 3-0 won van Luxemburg, volgt met elf punten uit vijf duels. Bulgarije verspeelde tegen Albanië dure punten (0-0) en staat nu derde met negen punten.