Menu
Oranje klopt Hongarije maar ziet Robben uitvallen

Oranje klopt Hongarije maar ziet Robben uitvallen

Het Nederlands elftal heeft zijn uitzwaaiwedstrijd tegen Hongarije met klinkende cijfers gewonnen. In de Amsterdam ArenA eindigde het laatste duel voor vertrek naar Zuid-Afrika in 6-1. Maarten Stekelenburg en Gregory van der Wiel begonnen zaterdag in de basis. Demy de Zeeuw was in de slotfase invaller. Arjen Robben viel uit met een blessure. Denemarken ging onderuit tegen Zuid-Afrika.

Een oefenduel dat op rolletjes verliep eindigde in de slotminuten alsnog in een teleurstelling. De zes doelpunten geven Oranje genoeg zelfvertrouwen voor de start van het WK. Het uitvallen van Arjen Robben, in de laatste minuten, deed de feestelijke Oranje-stemming op slag omslaan. De buitenspeler blesseerde zichzelf bij een hakje. Hoe ernstig de kwetsuur, waarschijnlijk een hamstringblessure, is moet de toekomst uitwijzen.

Met de Ajacieden Stekelenburg en Van der Wiel in de basis beleefde Nederland een valse start. In de ArenA namen de Hongaren in de openingsminuten brutaal een voorsprong. Een klein kwartier later trok Robin van Persie de stand gelijk. De spits sloeg toe, op een voorzet van Dirk Kuyt vanaf rechts. Na rust kwam het Nederlands elftal pas echt op toeren. Met Robben als de vervanger van Kuyt bezorgde Wesley Sneijder de thuisploeg een voorsprong: 2-1. Aanvoerder en linksback Giovanni van Bronckhorst leverde de assist.

De Feyenoorder herhaalde het kunstje met een panklare voorzet op Robben: 3-1. Mark van Bommel schoot vanuit de tweede lijn ook raak. Eljero Elia bekroonde zijn invalbeurt met een sublieme actie voorbij een handvol Hongaren, waarna de linksbuiten van HSV succesvol en fraai afdrukte: 5-1. Vlak voordat hij geblesseerd uitviel, liet Robben het legioen van Oranje nog een keer jubelen. Vanaf de rechterflank krulde de dribbelkoning de bal in de verre hoek.

Edwin van der Sar nam afscheid van het publiek én ontving onder meer een koninklijke onderscheiding. Edwin van der Sar nam afscheid van het publiek én ontving onder meer een koninklijke onderscheiding.

Met de klinkende zege op Hongarije stapt het Nederlands elftal vanavond op het vliegtuig naar Johannesburg. Zondagmorgen arriveert de equipe van bondscoach Bert van Marwijk in Zuid-Afrika. Ook Ajacied Frank de Boer maakt als assistent-trainer deel uit van de selectie. Robben blijft waarschijnlijk achter in Nederland om zijn kwetsuur te laten onderzoeken. De aanvaller voegt zich dan later bij zijn selectiegenoten.
Oranje werd in de ArenA uitgezwaaid door tienduizenden fans én oud-international Edwin van der Sar. De doelman nam na zijn afscheid van Oranje zaterdag ook definitief afscheid van het Nederlandse supporterslegioen.

Zuid-Afrika – Denemarken 1-0

Denemarken beleefde een minder geslaagde generale repetitie. De Denen, de eerste tegenstander van Oranje in WK-poule E, zagen hun oefenwedstrijd tegen gastheer Zuid-Afrika met 1-0 de mist in gaan. Dennis Rommedahl speelde de hele oefenwedstrijd mee. Bondscoach Morten Olsen hield Christian Eriksen op de bank.

Opstelling Nederlands elftal, in de oefenwedstrijd tegen Hongarije:

Stekelenburg; Van der Wiel, Heitinga (61. Ooijer), Mathijsen, Van Bronckhorst; De Jong, Van Bommel (79. De Zeeuw), Kuyt, Sneijder (73. Elia), Van Persie (68. Huntelaar) en Van der Vaart (80. Afellay).

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/ PRO SHOTS

Er viel in de uitzwaaiwedstrijd veel te juichen voor Oranje. Er viel in de uitzwaaiwedstrijd veel te juichen voor Oranje.