Menu
Oranje klopt Schotland & goudhaantje Sierhuis

Oranje klopt Schotland & goudhaantje Sierhuis

Het Nederlands elftal heeft de oefeninterland tegen Schotland gewonnen: 0-1. In het Pittodrie Stadium van Aberdeen kwam van de 3 geselecteerde Ajacieden alleen Joël Veltman in actie. De verdediger speelde donderdag het laatste kwartier mee. Kaj Sierhuis bewees dezelfde avond zijn waarde voor Oranje onder 20.

Er verschenen in Aberdeen geen Ajacieden in de basisformatie van bondscoach Dick Advocaat. Naast Veltman bekeken ook Matthijs de Ligt en Donny van de Beek (de laatste wacht nog altijd op zijn Oranje-debuut) het oefenduel vanaf de bank. Jasper Cillessen, Daley Blind en spits Ryan Babel waren de oud-spelers van Ajax 1 in de basis.   

Openingsgoal Depay
De Ajacieden zagen Memphis Depay in de 40ste minuut de score openen. De aanvaller van Olympique Lyon had zowel een voorbereidende als afrondende rol in zo’n beetje de eerste geslaagde aanval van Oranje.

Geen Ajacieden in de basis voor de oefeninterland tegen Schotland.
Geen Ajacieden in de basis voor de oefeninterland tegen Schotland.

De 17.000 toeschouwers in het matig bezette stadion werden ook na rust nauwelijks getrakteerd op hartverwarmend voetbal. Het Nederlands elftal kon zich revancheren voor het smadelijke mislopen van het WK. Dat lukte niet echt. Advocaat zag Oranje veelal het initiatief nemen, maar nieuwe doelpunten bleven uit.

Oranje vooral in begin- en slotfase slordig
Schotland had vooraf zijn laatste 8 thuisinterlands niet verloren. Wat dat betreft was de lichte dominantie én overwinning van Oranje een (klein) compliment waard. Al was Oranje toch vooral in de begin- en slotfase ook slordig. Schotland kreeg vooral toen kansen om toe te slaan. In het matige duel bleken ook de Schotten slordig om te springen met de soms riante kansen.

Oranje besluit het kalenderjaar dinsdag met een vriendschappelijke wedstrijd tegen Roemenië.

Schotland – Nederland 0-1 (oefeninterland)

Opstelling Nederland:
Cillessen; Fosu-Mensah (72. Veltman), Van Dijk, Rekik, Aké; Wijnaldum, Blind, Strootman; Promes (76. Berghuis), Babel, Depay.

Kaj Sierhuis was donderdag goud waard voor Oranje onder 20.
Kaj Sierhuis was donderdag goud waard voor Oranje onder 20.

Goudhaantje Sierhuis
Eerder op de avond bewees Kaj Sierhuis zijn waarde voor Oranje onder 20. De Jong Ajacied was in Uden de matchwinnaar tegen Zwitserland: 1-0. Sierhuis profiteerde na een uur spelen van voorbereidend werk van Deyovaisio Zeefuik.

Onder 20 speelt dinsdag een interland tegen de leeftijdgenoten van Italië. De selectie van Dwight Lodeweges herbergt meer Ajacieden. Ook Carel Eiting, Dani de Wit, Mauro Savastano en Leon Bergsma zijn geselecteerd.

Lees ook: On-ge-lofe-lijk: Wereldgoal Kaj Sierhuis 

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Pro Shots/Stanley Gontha (boven) Joep Leenen