Menu

Oranje komt met de schrik vrij

Het Nederlands elftal heeft woensdagavond met moeite gewonnen van Moldavië, 2-1. Van Bommel maakte pas kort voor tijd het winnende doelpunt. Oranjes eerste treffer kwam op naam van Van Nistelrooy. Rafael van der Vaart werd in de vijfenzeventigste minuut gewisseld voor Van Hooijdonk. De middenvelder die kort achter Kluivert en Van Nistelrooy opereerde, werkte keihard, maar werd maar weinig door zijn ploeggenoten in het spel betrokken. Hierdoor kon de Ajacied geen rol van betekenis spelen.

Vier dagen na het teleurstellende gelijkspel tegen Tsjechië gaf een machteloos Oranje woensdagavond opnieuw geen gevolg aan een vooral tijdens oefenwedstrijden bemoedigend ingezette serie. Mark van Bommel voorkwam vijf minuten voor tijd dat Moldavië het eerste puntje in de EK-kwalificatie mocht bejubelen: 1-2.

De middenvelder van PSV verraste doelman Hmaruc met een ogenschijnlijk houdbaar schot. De door vooral opluchting ingegeven vreugde was er bij Oranje niet minder om. Na het laatste fluitsignaal hielden de Nederlandse internationals zich echter niet
blind voor de werkelijkheid. Met het hoofd gebogen tussen de hangende schouders verlieten de meeste spelers het veld.

De gedrevenheid was ver te zoeken. Ook was niet duidelijk dat de meeste van de spelers al jaren met elkaar samenspelen.
Vergeleken met het onbesliste duel met de Tsjechen (1-1) wijzigde Advocaat zijn ploeg voor Moldavië op twee plaatsen. Michael Reiziger kreeg als rechtsback de voorkeur boven Fernando Ricksen. De vleugelverdediger van Barcelona toonden zich opbouwend net zo slecht als zijn voorganger en was bovendien nergens te vinden toen zijn tegenspeler Vadim Boret in de zestiende minuut de score via een prachtige volley opende.

Na vier geslaagde invalbeurten debuteerde Rafael van der Vaart als schaduwspits in de basisformatie van het Nederlands elftal. De Ajacied had als opdracht de vermeende scherpschutters Ruud van Nistelrooy en Patrick Kluivert van extra munitie te voorzien. De geboren Heemskerker werd echter veel te weinig aangespeeld.
Bondscoach Advocaat dirigeerde Van der Vaart na de hervatting naar de linkerkant. Een kwartier voor tijd moest de Ajacied plaatsmaken voor extra aanvaller Pierre van Hooijdonk.

De samenwerking tussen het beoogde droomkoppel in de aanval verliep opnieuw stroef. Kluivert speelde vooral voor rust veel te veel op de linkerkant van het speelveld. Van Nistelrooy kwam ook nauwelijks los van zijn directe bewaker Covalenco maar kopte in de 37ste minuut na een voorzet van Boudewijn Zenden wel zijn elfde
treffer in 24 interlands achter de kansloze doelman Hmaruc.

Tiraspol. EK-kwalificatie, groep 3.

Moldavië - Nederland 1-2 (1-1). 16. Boret 1-0, 38. Van Nistelrooy 1-1, 85. Van Bommel 1-2. Scheidsrechter: Sars (Fra). Toeschouwers: 12.000. Gele kaart: Covalenco (Moldavië), Frank de Boer (Nederland).

Moldavië: Hmaruc; Olexici, Covalenco, Priganiuc, Catinsus en
Testemitanu; Covalciuc (69. Berco), Ivanov, Cebotari en Boret;
Clescenco (63. Golban).

Nederland: Waterreus; Reiziger, Stam (64. Ricksen) en Frank de
Boer; Seedorf (66. Ronald de Boer), Van Bommel, Van der Vaart (75.
Van Hooijdonk), Davids en Zenden; Kluivert en Van Nistelrooy.

Bron: www.ajax.nl, ANP