Menu
Oranje laat op stoom maar prachtig op koers

Oranje laat op stoom maar prachtig op koers

Het Nederlands elftal, met John Heitinga en Nigel de Jong in de basis en met Hedwiges Maduro als prima invaller, heeft zich in de race om een ticket voor het wereldkampioenschap voetbal van 2006 in Duitsland een goede uitgangspositie verworven. Door een geflatteerde 4-0 overwinning op Finland, waar oud-Ajacied Jari Litmanen na 28 minuten vervangen moest worden, heeft de ploeg van bondscoach Marco van Basten, met nog vier wedstrijden te gaan, nog altijd de leiding in groep 1.

Oranje ligt dus prachtig op koers, maar kwam woensdagavond in Helsinki laat op stoom. Na een sterk tegenvallende start nam Nederland, op een moeilijk bespeeldbaar veld, pas ver in de tweede helft afstand.

Nederland speelt na het duel in Finland nog tegen Andorra, Macedonië, Armenië en Tsjechië. Alleen het duel tegen de Tsjechen lijkt nog van enige betekenis. Omdat behalve de poulewinnaars ook de twee beste nummers twee uit de kwalificatiegroepen doorgaan, was de overwinning op de Finnen van levensbelang. Oranje heeft nog altijd slechts twee verliespunten in de kwalificatiecampagne.

Het spel van het Nederlands elftal kwam op de stroeve ondergrond aanvankelijk nauwelijks uit de verf. Oranje leed onnoemelijk veel balverlies, waardoor Finland voor rust verreweg de gevaarlijkste ploeg was. Niet dat het tot een goal leidde - die viel
traditiegetrouw aan Nederlandse zijde. In de 36ste minuut schoot Van Nistelrooy vanuit een onmogelijke hoek onbetamelijk hard in; doelman Jääskeläinen was volstrekt kansloos op de inzet.

Het was de eerste kans voor het keurkorps van Marco van Basten. In de manier waarop de aanvaller van Manchester United de bal inschoot, zat het venijn en de frustratie van wekenlang falen. Op een lange bal van Denny Landzaat nam hij de bal tussen twee verdedigers aan; draaide en worstelde zich langs het tweetal en trapte vervolgens hard binnen. Met zijn doelpunt bewees hij het gelijk van Van Basten die de spits, ondanks zijn slechte spel, gewoon het vertrouwen bleef geven.

Oranje was in die fase Theo Lucius al kwijt. De PSV'er bleef in de 24ste minuut met zijn noppen vaststaan in het veld en brak daarbij het rechterkuitbeen. Twee minuten na de aftocht van Lucius verloor Finland Jari Litmanen. De breekbare Fin moest van het veld met een bovenbeenblessure.

,,Ik kreeg al na vijf, zes minuten een bovenbeenblessure", legde Litmanen uit. ,,Mijn voet bleef staan in het gras en mijn gewicht kwam er vol bovenop. Toen schoot het erin." Litmanen vond over de gehele wedstrijd gezien Nederland de terechte winnaar. ,,We speelden een redelijk goede eerste helft en ook het eerste gedeelte van de tweede helft was redelijk. Maar uiteindelijk werd het kwaliteitverschil duidelijk. Niet alleen in balbezit, maar ook bij balverlies. Dat zag je in de passing, in het positiespel, in alles. Het was voor Finland vooraf al praktisch onmogelijk om ons te kwalificeren voor het WK, in theorie kon het nog wel. Maar na deze nederlaag is het ook in theorie niet meer mogelijk. Je merkt tijdens de wedstrijden dat dit een sterke poule is", aldus de oud-Ajacied na afloop.

Het late tijdstip van de wedstrijd - ver nadat in alle Europese landen de competities zijn afgelopen - zal ongetwijfeld van invloed zijn geweest op het blessureleed van Lucius en Litmanen. Het Nederlands elftal is in het trainingskamp voor de dubbele
interlands tegen Roemenië en Finland geen dag zonder fysieke problemen geweest. Basisspelers Lucius en Cocu kregen pas een dag voor de ontmoeting met de Finnen groen licht om te spelen. Boulahrouz, ook pas net fit, zat op de bank.

Na de pauze verbeterde het spel van Oranje maar nauwelijks. Het team leed meerdere keren, vaak al in de verdediging, op kinderlijke wijze balverlies. Finland bleef daardoor, vrijuit counterend, het gevaarlijkst maar haalde geen rendement uit de mogelijkheden die het kreeg. In de 54ste minuut was Riihilahti dicht bij de gelijkmaker, maar hij schoot uit vrije positie hard over. In de 68ste minuut zeilde een geplaatst afstandsschot van Eremenko maar net over het doel van Van der Sar, die woensdagavond zijn honderdste interland speelde.

Geheel volgens het cliché maakte Nederland vervolgens de 0-2. Nadat in de 73ste minuut een goal van Van Nistelrooy werd afgekeurd wegens buitenspel, bereidde zijn vervanger Van Persie in de 77ste minuut de echte tweede treffer voor. Uit een volmaakte counter, die hij zelf opzette, liet het talent Kuijt de tweede Oranjegoal van de avond scoren. Het verweer van de Finnen was daarna geheel gebroken. In de slotfase liep Oranje door treffers van Cocu en de fantastisch ingevallen Van Persie nog uit naar 4-0.

Hedwiges Maduro kwam in de tweede helft in het veld voor Nigel de Jong en de jeugdige Ajacied beleefde een uitstekende invalbeurt. ,,Toen Maduro erin kwam ging het bij ons pas lopen'', verklaarde spits Van Nistelrooy.

WK-kwalificatie, groep 1.
Helsinki. Finland - Nederland 0-4 (0-1). 36. Van Nistelrooy 0-1, 77. Kuijt 0-2, 85. Cocu 0-3, 87. Van Persie 0-4. Scheidsrechter: Hamer (Lux). Toeschouwers: 37.000. Gele kaart: Tainio (Finland), Van Bronckhorst, Melchiot (Nederland).

Finland: Jääskeläinen; Nurmela, Tihinen, Hyypiä en Saarinen; Tainio (74. Forssell), Riihilahti, Litmanen (28. Johansson) en Väyrynen; Kuqi en Eremenko (80. Kopteff).
Nederland: Van der Sar; Lucius (26. Melchiot), Heitinga, Opdam en Van Bronckhorst; De Jong (67. Maduro), Landzaat en Cocu; Kuijt, Van Nistelrooy (74. Van Persie) en Robben.

Bron: ANP en ajax.nl
Foto: Proshots/Stanley Gontha