Menu
Oranje Leeuwinnen ongeslagen naar kwartfinale EK

Oranje Leeuwinnen ongeslagen naar kwartfinale EK

De Oranje Leeuwinnen hebben maandagavond de kwartfinale van het EK in eigen land behaald. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman versloeg ook België (2-1) en eiste zonder puntenverlies de groepswinst op.

Dinsdagavond weten de Oranjevrouwen wie de tegenstander wordt bij de laatste acht. Dan valt namelijk de beslissing in groep B. Mocht de stand in die poule ongewijzigd blijven, dan wordt komende zaterdag Duitsland (de huidige nummer twee) de opponent.

Weerzien tussen Ajacieden
In de derby der lage landen waren drie Ajacieden de gehele wedstrijd actief. De Belgische Davina Philtjens streed in het Koningin Willem II Stadion tegen haar clubgenoten Liza van der Most en Stefanie van der Gragt - beiden voor het eerst in de basis. Eerstgenoemde verving de niet-fitte Desiree van Lunteren, normaliter de vaste rechtsback. Nieuwbakken Ajacied Van der Gragt kwam voor captain Mandy van den Berg in de ploeg.

Vreugde na de 1-0 van Sherida Spitse.
Vreugde na de 1-0 van Sherida Spitse.

Makkelijk ging het allerminst voor Oranje. De weerstand van de Belgen was prima. Toch kwamen de gastvrouwen in de eerste helft op voorsprong. Sherida Spitse benutte een strafschop. Na een klein uur spelen volgde de gelijkmaker na een grove inschattingsfout van keepster Sari van Veenendaal. Die treffer leek een spannende slotfase in te leiden, maar een kwartier voor tijd volgde de beslissing. Lieke Martens had een gelukje met een van richting veranderd schot: 2-1. Het had voor België grote gevolgen, want door de nederlaag viel voor de Red Flames het doek.

Kansen in de slotfase
Kelly Zeeman viel direct na de 2-1 in. Zij zag Vivianne Miedema nog een grote kans missen, maar ontsnapte met haar ploeg ook nog tot tweemaal toe aan de gelijkmaker.

Twee andere Ajacieden Nicky van den Abbeele (België) en Sisca Folkertsma (Nederland) kwamen niet in actie.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Pro Shots/Toin Damen