Menu
Oranje Leeuwinnen starten WK met nipte zege op Nieuw-Zeeland

Oranje Leeuwinnen starten WK met nipte zege op Nieuw-Zeeland

Het WK in Frankrijk is dinsdag eindelijk begonnen voor de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman. Nieuw-Zeeland was de 1e tegenstander van de Oranje Leeuwinnen in groep E. Met Kika van Es in de basis won Oranje de openingswedstrijd nipt (0-1) door een treffer in de blessuretijd van invaller Jill Roord.

Het was voor Van Es nog even afwachten of ze de wedstrijd überhaupt zou halen. Op 1 juni speelden de Oranje Leeuwinnen een uitzwaaiwedstrijd in Eindhoven. De Brabantse raakte in dat duel geblesseerd aan haar hand. Ze brak haar middenhandsbeentje en dacht dat haar WK-droom in duigen was gevallen. Gelukkig bleek ze volledig hersteld en stond ze dinsdag in de basis bij Oranje voor het 1e WK-duel.

Kika van Es speelde 71 minuten mee met de Oranje Leeuwinnen.
Daniëlle van de Donk duelleert met de Nieuw-Zeelandse oud-Ajacied Betsy Hassett.
Daniëlle van de Donk duelleert met de Nieuw-Zeelandse oud-Ajacied Betsy Hassett.
Dominique Bloodworth kreeg vlak voor rust een kolossale kans. De balk verdween naast.
Dominique Bloodworth kreeg vlak voor rust een kolossale kans. De balk verdween naast.

Sterk begin
De Leeuwinnen begonnen sterk aan de wedstrijd in het Stade Océane Le Havre. De 1e kans was voor Lieke Martens, maar haar inzet werd een prooi voor keeper Nayler. Ook een kopbal van Vivianne Miedema ging maar net over de goal. Olivia Chance creëerde de 1e grote kans voor Nieuw-Zeeland na slordig uitverdedigen van Dominique Bloodworth. Gelukkig voor Oranje eindigde de bal op de bal.

Come on, Leeuwinnen! ��#OnzeJacht #NZLNED pic.twitter.com/M62LyIDD2a

— OranjeLeeuwinnen (@oranjevrouwen) 11 juni 2019

Gevaarlijk
In de 30e minuut was het even billenknijpen voor de Nederlandse fans op de tribune. Bij een gevaarlijke uitbraak van Nieuw-Zeeland moest Sari van Veenendaal zich volledig strekken om de inzet van Rosie White uit de kruising te houden. Het spel golfde op en neer in deze fase. Bloodworth had net voor rust de 0-1 op haar schoen, maar ze raakte de bal helemaal verkeerd. Voor rust was het te vaak: nét niet voor Oranje.

Van Veenendaal alert
De 1e gevaarlijke poging na rust was voor Nieuw-Zeeland. Van Veenendaal was alert en hield haar team op de been. In de 59e minuut liet Nederland weer van zich horen. Lieke Martens leverde, na een goede loopactie, een perfecte steekpass op Miedema maar haar voorzet werd niet begrepen door Shanice van de Sanden. Zo bleef het 0-0.

71. De eerste wissel bij Oranje; Merel van Dongen komt in het veld voor Kika van Es.#OnzeJacht #NZLNED pic.twitter.com/qi5Vg0776X

— OranjeLeeuwinnen (@oranjevrouwen) 11 juni 2019

Van Es --> Van Dongen
Oranje bleef aandringen en meermaals nam Miedema het doel van Nieuw-Zeeland onder vuur. Na 70 minuten maakte verdediger Van Es plaats voor oud-Ajacied Merel van Dongen. Even later werd Jackie Groenen vervangen door Jill Roord en zo bracht bondscoach Wiegman nieuwe energie in haar ploeg.

Matchwinner Roord!
In een uiterste poging een doelpunt te maken werd een aantal minuten voor tijd Van de Sanden vervangen door Lineth Beerensteyn. De 3 wissels pakten allen perfect uit. Met nog 3 minuten extra tijd op de klok gaf Van Dongen een fantastische voorzet op Beerensteyn die op haar beurt de bal knap teruglegde op het hoofd van Roord, die scoorde: 0-1. Zij werd de matchwinner van de middag en liet het Oranje-kamp juichen!

De eerstvolgende wedstrijd voor de Oranje Leeuwinnen is zaterdag 15 juni om 15:00 uur tegen Kameroen. De opening van het WK verliep minder succesvol voor Kameroen. De Afrikaanse ploeg verloor met 1-0 van Canada.

WK 2017
Nieuw-Zeeland - Nederland 0-1 (0-0)
Scoreverloop:
90+4 Jill Roord

Opstelling Nederland: Van Veenendaal; Van Lunteren, Van der Gragt, Bloodworth, Van Es (71. Van Dongen); Groenen (76. Roord), Van de Donk, Spitse; Van de Sanden (87. Beerensteyn), Miedema, Martens

Tekst: Ajax.nl/Anna Vermeulen
Beeld: Pro Shots/Remko Kool