Menu
Oranje lijdt opnieuw nederlaag

Oranje lijdt opnieuw nederlaag

Het Nederlands elftal heeft zijn vriendschappelijke interland tegen Mexico verloren: 2-3. Bij de start van de 50ste interland van Oranje in de Amsterdam ArenA verschenen woensdag Ricardo van Rhijn en Joël Veltman in het basisteam van de geplaagde bondscoach Guus Hiddink. Oranje leed zijn vierde nederlaag in de laatste vijf interlands.

Jasper Cillessen moest zijn plek onder de lat afstaan aan Tim Krul. De Ajax-doelman kwam woensdag niet in actie. De vriendschappelijke interland was een reprise van de WK-ontmoeting tussen beide landen, afgelopen zomer in Brazilië. Oranje won toen met 2-1 na goals van de oud-Ajacieden Wesley Sneijder en Klaas Jan Huntelaar. Laatstgenoemde sloeg toe uit een door Arjen Robben ‘versierde’ penalty. Huntelaar verscheen ook woensdag in de basisploeg. De niet volledig fitte Robin van Persie - de voorbije interlands nog eerste keuze in de spits - hield de bank warm. Voor Van Rhijn was de interland tegen de Mexicanen extra speciaal; de rechtsback maakte na een afwezigheid van ruim een jaar zijn rentree in het Oranjeshirt. Van Rhijn speelde op 14 augustus 2013 tegen Portugal (1-1) zijn, sinds woensdag, voorlaatste interland. De back was op vertrouwde voetbalgrond toe aan zijn achtste interland. Veltman droeg voor de zevende keer het Oranjeshirt.

Nederland kende een slechte start in de met 40.500 toeschouwers gevulde ArenA. Carlos Vela bezorgde de Mexicanen, die na de WK-deceptie tegen Oranje zonnen op wraak, al na acht minuten een voorsprong. Hij sloeg van afstand toe. Ook in personeel opzicht zat het tegen voor het thuisland. Zo haakte centrumverdediger Ron Vlaar halverwege de eerste helft al geblesseerd af. De verdediger van Aston liep een kuitkwetsuur op. Stefan de Vrij vormde een nieuw centraal koppel met Veltman. Het lukte Oranje niet om zich snel weer naast de Mexicanen te spelen. Schoten van Robben, Sneijder en Huntelaar werden geblokt of gekeerd door doelman Ochoa. Twee minuten voor de pauze mikte Huntelaar zijn vrije schietkans van dichtbij naast.

Joël Veltman (2) en Ricardo van Rhijn (4) begonnen als bassisspelers in de oefeninterland tegen Mexico (2-3). Joël Veltman (2) en Ricardo van Rhijn (4) begonnen als bassisspelers in de oefeninterland tegen Mexico (2-3).

De doelpunten vielen wel in ruime mate in de tweede helft. Oranje en al zijn fans konden slechts een klein kwartier (na)genieten van de fraaie gelijkmaker van Sneijder. De middenvelder sloeg toe uit een even krachtig als welgemikt afstandsschot: 1-1. Na een dik uur spelen kogelde opnieuw Vela de bal, met kortstondige tussenkomst van de doelman, voorbij Krul. Mexico had de leiding weer in handen. De Mexicanen verstevigden die marge toen ook Javier Hernández scoorde. Daley Blind bracht Oranje een kwartier voor tijd weer iets dichterbij de gasten. De afstandsknal van de ex-Ajacied werd ietwat gelukkig van richting veranderd. Ochoa kon de verraderlijk van koers veranderde bal niet meer keren: 2-3. Dichter bij een gelijkspel, laat staan een zege kwam Nederland niet.

Met de vierde nederlaag na de laatste vijf interlands (onder het bewind van Hiddink) zullen de Oranjeklanten met een aardige kater toeleven naar de belangrijke EK-kwalificatie-interland tegen Letland. De ArenA is zondag vanaf 18:00 uur opnieuw de thuishaven voor het Nederlands elftal. Oranje moet winnen om in de race te blijven voor een EK-ticket. Hiddink heeft na de barre start van zijn tweede tijdperk als bondscoach zijn trainerslot verbonden aan de uitslag van de interland. Nooit eerder begon een bondscoach met zo’n slechte reeks. Bij een nieuwe nederlaag maakt de gelouterde keuzeheer de weg vrij voor een opvolger. Een goed resultaat tegen Mexico had de voorbereiding op het treffen met de Letten ongetwijfeld makkelijker gemaakt.

Opstelling Nederlands elftal:
Krul; Van Rhijn, Veltman, Vlaar (24. De Vrij), Willems; Afellay (68. Wijnaldum), Blind, Sneijder (81. Fer); Robben, Huntelaar, Depay (60. Promes).

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Veltman bij de opkomst voor de vijftigste interland van Oranje in de Amsterdam ArenA. Veltman bij de opkomst voor de vijftigste interland van Oranje in de Amsterdam ArenA.
Wesley Sneijder werd vooraf door KNVB-voorzitter (en Ajax' erevoorzitter) Michael van Praag gehuldigd voor zijn 100ste interland, die hij eerder al speelde op het laatste WK in Brazilië. Wesley Sneijder werd vooraf door KNVB-voorzitter (en Ajax' erevoorzitter) Michael van Praag gehuldigd voor zijn 100ste interland, die hij eerder al speelde op het laatste WK in Brazilië.
Jasper Cillessen (rechts) bleef de hele wedstrijd op de bank. Naast zich trof hij een man die hij binnenkort terugziet in de UEFA Champions League: Gregory van der Wiel van Paris Saint-Germain. Jasper Cillessen (rechts) bleef de hele wedstrijd op de bank. Naast zich trof hij een man die hij binnenkort terugziet in de UEFA Champions League: Gregory van der Wiel van Paris Saint-Germain.
Klaas Jan Huntelaar kreeg een kans als spits, maar de oud-Ajacied scoorde niet. Klaas Jan Huntelaar kreeg een kans als spits, maar de oud-Ajacied scoorde niet.
Arjen Robben was bij afwezigheid, binnen de lijnen, van Robin van Persie de aanvoerder van Oranje. Arjen Robben was bij afwezigheid, binnen de lijnen, van Robin van Persie de aanvoerder van Oranje.
Daley Blind hielp zijn ploeg aan de 2-3; dichter bij kwam Oranje niet. Daley Blind hielp zijn ploeg aan de 2-3; dichter bij kwam Oranje niet.
Oranje ging voor de vierde keer in vijf duels onderuit onder Guus Hiddink. Oranje ging voor de vierde keer in vijf duels onderuit onder Guus Hiddink.
Van Rhijn speelde na een jaar durende afwezigheid bij Oranje zijn achtste interland. Van Rhijn speelde na een jaar durende afwezigheid bij Oranje zijn achtste interland.

Veltman deinst niet terug bij een Mexicaanse aanval. Veltman deinst niet terug bij een Mexicaanse aanval.
Van Rhijn gaat het duel aan. Van Rhijn gaat het duel aan.
Huntelaar leverde naast aanvallend ook defensief zijn arbeid. Huntelaar leverde naast aanvallend ook defensief zijn arbeid.