Menu
'Oranje meer team dan Duitsland'

'Oranje meer team dan Duitsland'

Het Nederlands elftal Onder 17 plaatste zich zondagavond dankzij een late 2-0 zege op Georgië voor de finale van het EK in Slovenië. Ajax is met vier spelers vertegenwoordigd bij het succesvolle team. In de halve finale tegen Georgië hadden Djavan Anderson en Queensy Menig een basisplaats, viel Elton Acolatse in de slotfase in en zag Branco van den Boomen vanaf de bank zijn ploeg met 2-0 winnen. Menig (16 jaar) en Van den Boomen doen vanuit het Sloveense hotel hun verhaal.

Van den Boomen heeft tussen de verzorging en de krachttraining een momentje rust waarin hij rustig kan bellen. ,,Ik heb een tikje op mijn knie gehad”, legt de middenvelder van Ajax B1 uit waarom hij verzorging nodig heeft. ,,Maar dat is niet ernstig. Ik kan er woensdag tijdens de finale gewoon bij zijn.”

Of bondscoach Albert Stuivenberg ook een beroep op hem doet, is maar de vraag. Dit Oranje-team speelt met een controlerende middenvelder, waardoor er - tot nu toe - geen basisplaats was weggelegd voor Van den Boomen, die alleen in de eerste groepswedstrijd tegen gastland Slovenië even mocht invallen. ,,Het is wel wat minder als je bij zo'n toernooi wisselspeler bent”, is de logische reactie van een topsporter. ,,Natuurlijk was ik wel teleurgesteld, maar je moet het team ook goed voorbereiden op de wedstrijden en dat kan niet als ik ga lopen zeuren. Ik hoop dat ik in de finale tegen Duitsland belangrijk kan zijn. Een ideaal scenario is, als ik op de bank zit, het lang 0-0 blijft, dat ik mag invallen en dan de winnende maak”, droomt Van den Boomen zijn jongensboek hardop.

Branco van den Boomen hoopt op een droomdoelpunt. Branco van den Boomen hoopt op een droomdoelpunt.

Ook zijn club- en teamgenoot Queensy Menig heeft zo zijn eigen dromen. ,,Het seizoen kan nog mooier worden”, aldus de Ajacied die bij de succesvolle AEGON Future Cup 2012 tot beste speler werd gekroond en kampioen werd met Ajax B1. ,,Daarom durf ik nog geen uitspraken te doen wat dit seizoen het mooiste was.” Hij heeft dus nog plannen voor woensdag. ,,Nu we de finale hebben gehaald, willen we hem winnen ook. We hebben Duitsland een paar keer gezien, het is een fysiek sterke ploeg. Ze kunnen goed voetballen. Maar ik denk dat er bij hun verdediging wel wat te halen valt.”

,,Ze zijn nog niet echt getest dit toernooi”, doet Van den Boomen ook een duit in het zakje. ,,Ze zijn altijd op voorsprong gekomen. Ik merk dat Duitsland een beetje de favoriet is, maar ik denk dat wij meer kans hebben, omdat wij meer een team zijn dan Duitsland.”

In de halve finale hadden Menig en consorten het niet makkelijk. De Ajacied was er de directe aanleiding voor dat de aanvoerder van Georgië al na een kwartier kon douchen. ,,Ik maakte een actie, zocht hem op en hij haalde mij neer. Ik had eigenlijk niet eens in de gaten dat hij daar een gele kaart voor kreeg.” En toen de Georgïer bij de toegekende vrije trap te vroeg inliep, volgde opnieuw een gele kaart en dus rood. ,,Dan ben je natuurlijk wel een beetje blij,” geeft Menig daags na de gewonnen wedstrijd eerlijk toe.

De overtalsituatie maakte het voetballen er echter niet makkelijker op. Georgië groef zich vanaf dat moment in. Menig: ,,Het was niet onze beste wedstrijd, maar we bleven geduldig en sloegen op het laatst nog toe. Zij hoopten op 0-0, maar wij dachten daar helemaal niet aan. Gelukkig wonnen we met 2-0 en haalden daarmee de finale”, aldus Menig die de laatste duels met Polen en Georgië op een basisplaats mocht rekenen. ,,Of ik tegen Duitsland ook mag beginnen, weet ik nog niet. Daar hoop je natuurlijk wel op. Het eerste doel was om de finale te halen. Dat is nu gelukt. Het volgende doel is hem te winnen. Dat het net als vorig jaar weer tegen Duitsland is, is natuurlijk alleen maar mooi.”

De finale tussen Nederland en Duitsland wordt woensdag 16 mei om 18:00 uur gespeeld in Ljubljana. De wedstrijd wordt rechtstreeks via Eurosport uitgezonden.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst