Menu

Oranje met vier Ajacieden naar winst

Nederland heeft in de Amsterdam ArenA simpel gewonnen van Finland: 3-1. Bondscoach Marco van Basten had in alle vier de Ajacieden veel vertrouwen, want hij liet Nigel de Jong, Johnny Heitinga, Wesley Sneijder én Rafael van der Vaart aan de aftrap komen. Bij Finland speelden vijf internationals die in de Nederlandse competitie uitkomen of uitkwamen, onder wie Petri Pasanen die als oud-Ajacied een beetje een thuiswedstrijd speelde. Maar er ontbrak één naam: Jari Litmanen.

De teleurstelling van de supporters in de Amsterdam ArenA dat hij niet tot de selectie behoorde, was duidelijk waarneembaar toen de speaker zijn naam toch opnoemde. Niet op veld, wél in het stadion: Jari Litmanen. Het applaus dat van de tribune neerdaalde, was groter dan voor welke Nederlands-elftalspeler dan ook. Maar hij speelde dus niet en voor hemzelf zal dat ook teleurstellend geweest zijn. Voor Petri Pasanen was het vooral vreemd terug te zijn in de ArenA. ,,Ik was best nerveus", gaf de oud-Ajacied toe. ,,Het is dan wel een beetje een thuiswedstrijd omdat ik hier met Ajax voetbalde, maar het voelde heel anders omdat ik bij de tegenstander speelde."

Bij Nederland dus vier huidige Ajacieden. Johnny Heitinga keerde na een wedstrijd afwezigheid in Macedonië terug in de verdediging. Hij vormde samen met Phillip Cocu het centrale duo. Nigel de Jong stond op rechtsback en Rafael van der Vaart moest samen met oud-Ajacied Denny Landzaat de lijnen op het middenveld uitzetten. Wesley Sneijder moest voor de aanvoer naar spits Ruud van Nistelrooy zorgen. De Feyenoorders Romeo Castelen en Dirk Kuyt stonden op de flanken, waarbij de Katwijker vanaf links speelde en de Amsterdammer vanaf rechts. Van Basten na afloop: ,,In het begin stonden Davids, Heitinga en De Jong als mandekkers opgsteld. Dat stond in het begin redelijk goed, afgezien van het tegendoelpunt. De bedoeling was dat Heitinga of Cocu meer zou opbouwen van achteruit. In het begin ging het een beetje onwennig, Rafael en Denny waren nieuw natuurlijk, maar het ging steeds beter."

De eerste goede voorzet in de wedstrijd kwam van Van der Vaart. De Ajacied dolde in de tiende minuut Kuivasto en leverde de bal panklaar aan Van Nistelrooy. De speler van Manchester United miste de opgelegde kans echter. De Ajax-aanvoerder stichtte twee minuten later weer gevaar met een vrije trap vanaf rechts. Toen kon Antti Niemi de bal op het nippertje vangen.

Prompt viel de tegentreffer. Cocu kopte in de veertiende minuut mis en omdat er geen rugdekking kwam van Heitinga en Davids kon Kolkka de bal oppikken en met een prachtig schot het doel van Van der Sar onder vuur nemen. De inzet ging op de lat, maar Teemu Tainio was goed meegelopen en kopte feilloos raak, 0-1.

,,Toch had ik niet gevoel dat het mis zou gaan", sprak Van der Vaart na afloop. ,,Ook al zag het er naar uit met die goede goal van Finland. Maar wij kregen daarna genoeg mogelijkheden."

Want na die treffer stond Wesley Sneijder op. De kleine Ajacied stond bijna elke keer aan het einde van de aanval van Oranje. Hij creëerde kansen voor zichzelf en stond regelmatig op de goede plek. Nadat hij in de 33ste minuut nog vrijstaand op keeper Niemi schoot, was het zes minuten later wel raak voor Sneijder. Cocu haalde de bal om en de doorsprintende middenvelder kwam weer vrij voor het doel. Dit keer liet hij Niemi kansloos en pegelde keihard raak, 1-1. Het was Sneijders vierde treffer in Oranje.Twee minuten later kwam het Nederlands Elftal op voorsprong. Dirk Kuijt schoot hard op de lat, Castelen won het duel van Pasanen voor de rebound en leverde de bal af bij Van Nistelrooy. Die wist daar wel raad mee, 2-1.

,,Het doelpunt voelde heerlijk", glunderde Sneijder na afloop. ,,We hebben met deze overwinning een goede stap gezet. Dat we met vier Ajacieden speelden, vond ik wel een beetje verrassend, maar mooi was het wel."

Van Basten legde de spelwijze op het middenveld na afloop uit: ,,Wij hadden het idee dat Finland met de punt naar voren zou spelen. Als wij dan met de punt naar achteren zouden spelen, dan zou bij ons iedereen in de mandekking komen te staan. Dus wilden we dat Denny of Rafael snel aangespeeld zouden worden. In de rust hebben we tegen Denny, Wesley en Rafael gezegd dat ze uit de verdediging weg moesten blijven zodat de verdedigers mee op zouden kunnen komen. Wesley speelde een goede wedstrijd. En wat goed is, moet je houden."

De laatste goal viel na een dik uur spelen. Petri Pasanen ging in de fout tegen Castelen, waardoor de Feyenoorder kon voorzetten. Voor Ruud van Nistelrooy was het vervolgens een koud kunstje de 3-1 binnen te werken. ,,Ik moest terugspelen, draaide weg en vervolgens was ik gezien. Dat kan gebeuren", constateerde Pasanen na afloop. ,,Het was moeilijk voor ons tegen Nederland en die 3-1 is terecht. Het had ook 4-1 of 5-1 kunnen worden."

Af en toe komt de Ajax-Fin nog in Amsterdam. ,,Zo een keer in de maand ben ik hier en Ajax volg ik via internet of ik bel of sms met de spelers. Nu gaat het niet zo goed, maar dat komt wel weer", stak de sympathieke Pasanen zijn oud-collega's een hart onder de riem.

,,We hebben nu een goed gevoel", besloot Sneijder. ,,En die lijn moeten we doortrekken bij Ajax."

Amsterdam. WK-kwalificatie, groep 1.
Nederland - Finland 3-1 (2-1). 14. Taino 0-1, 39. Sneijder 1-1, 41. Van Nistelrooy 2-1, 63. Van Nistelrooy 3-1. Scheidsrechter: Bennett (Eng). Toeschouwers: 50.000. Gele kaart: Väyrynen, Pasanen, Johansson, Nurmela (Finland).

Nederland: Van der Sar; De Jong, Heitinga, Cocu en Davids; Landzaat, Sneijder (83. Van Bommel) en Van der Vaart (73. Van Bronckhorst); Castelen (76. Makaay), Van Nistelrooy en Kuijt.
Finland: Niemi; Nurmela, Kuivasto, Hyypia en Pasanen; Kolkka, Riilahti (60. Johansson), Taino en Väyrynen (85. Pohja); Eremenko (73. Saarinen) en Kuqi.