Menu
Oranje met vier debutanten naar winst

Oranje met vier debutanten naar winst

Het Nederlands Elftal heeft de EK-kwalificatiewedstrijd bij Kazachstan met 1-2 gewonnen. Vier spelers debuteerden in Oranje, onder wie de Ajacieden Anwar El Ghazi en Kenny Tete.

Slecht nieuws kwam er voor het Nederlands Elftal en Ajax voor de aftrap. Bij de warming-up raakte Jasper Cillessen geblesseerd aan zijn rug. ,,Het is nu stijf", zei de doelman na de wedstrijd op radio 1. ,,Ik schoot een bal met links en het schoot er ineens in. Ik weet nu nog niet wat het is, maar als er geen schade is, zal ik er alles aan doen om dinsdag te kunnen spelen." De doelman keek vervolgens in Astana vanaf de bank toe hoe zijn clubgenoten Jairo Riedewald en de debutanten Kenny Tete en Anwar El Ghazi wel aan de aftrap verschenen.

Het jonge Nederlands elftal was de bovenliggende partij in Kazachstan. Oranje kreeg vele kansen maar alleen Wijnaldum wist daar voor rust uit te scoren. El Ghazi had zijn debuut kunnen opluisteren met een goal, want hij kreeg meerdere kansen. Maar de buitenspeler was ongelukkig in de afronding.

Riedewald en Sneijder vieren de 0-2.
Riedewald en Sneijder vieren de 0-2.

Na rust besliste oud-Ajacied Wesley Sneijder al snel de wedstrijd met een fraaie goal, 0-2. Oranje bleef de betere ploeg, maar leunde iets te veel achterover. Daardoor werd de thuisploeg nog een paar keer gevaarlijk. In de slotfase moest bondscoach Danny Blind zijn derde keeper Jeroen Zoet nog inzetten, omdat ook Tim Krul geblesseerd was geraakt. Zoet moest in blessuretijd de 1-2 nog incasseren. Daarna maakte de Franse scheidsrechter gelijk een einde aan de wedstrijd.

El Ghazi was dankbaar na afloop: ,,Ik ben een blij persoon", sprak de Ajacied na afloop op radio 1: ,,Ik vond dat ik de eerste helft goed speelde met de assist bij de 1-0. De tweede helft werd ik slordig. Ja, ik kreeg twee kansen. Die gingen er helaas niet in. Het ging er om dat we wonnen en dat is gelukt."

Zijn ploeggenoot Kenny Tete was eveneens een gelukkig man: ,,Ik was wel zenuwachtig, maar ik denk niet dat iemand dat heeft gemerkt. Het was voor het eerst dat ik met deze jongens samenspeelde, maar ik denk dat het wel goed is gegaan."

Door de zege is Nederland nog in de race voor de derde plek in deze EK-groep. Die geeft recht op de play-offs voor een plek op de eindronde in Frankrijk. Dinsdag treft Oranje in de Amsterdam ArenA Tsjechi√ę.

Nederland: Krul (81. Zoet), Tete, Bruma, Van Dijk, Riedewald, Wijnaldum, Blind, Sneijder (80. Afellay), El Ghazi, Huntelaar (87. Van Persie), Depay

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Proshots/Stanley Gontha