Menu

Oranje moeizaam langs Armenen

Geheel in stijl van de meeste voorgaande WK-kwalificatieduels reikte het Nederlands elftal (met Hedwiges Maduro in de basis en Wesley Sneijder als invaller) zaterdagavond weer dichter bij het uiteindelijke doel. Met matig en af en toe zelfs ronduit slecht spel werd Armenië met 1-0 verslagen en won deelname aan de eindronde opnieuw aan realisme.

Oranje dankte de zege aan een doelpunt van Van Nistelrooij in de 63ste minuut. De spits van Manchester United scoorde na goed voorbereidend werk van invaller Vennegoor of Hesselink, die nog geen minuut in het veld stond. De actie van de geboren Tukker was zo'n beetje het enig wapenfeit waarop Van Basten trots mocht zijn. Met wedstrijden tegen Armenië en Andorra in aantocht besloot hij voor de zekerheid een
zogenoemde stormram of breekijzer in zijn selectie op te nemen. Met zijn allereerste actie bewees Vennegoor of Hesselink het nut van die keuze.

Op basis van een halfuur sterk vriendschappelijk voetbal tegen de Duitsers koesterde Van Basten goede hoop dat het Nederlands elftal snel een stap voorwaarts zou zetten. De bondscoach verwachtte dat zijn ploeg vanaf de uitwedstrijd bij Armenië dominant en attractief spel aan een goed resultaat kon koppelen.

Vanaf het bankje naast het slecht bespeelbare veld van het Republican-stadion constateerde Van Basten dat het huidige Oranje voorlopig uitermate tevreden mag zijn met alleen een overwinning. De ploeg ontbeerde het ook tegen de nummer 120 van de
wereldranglijst aan kwaliteiten om de slechts 6000 toeschouwers op fraai spel te trakteren.

Het geringe aantal toeschouwers had alles met de toegangsprijs te maken. De Armeense voetbalbond deed de goedkoopste tickets voor de wedstrijd voor 12 euro van de hand. Het gemiddelde maandloon in het land bedraagt nog geen 150 euro.

Het slechte spel van Oranje kende verschillende oorzaken. De ploeg miste de nog niet helemaal fitte Robben die een wedstrijd met een fraaie actie open kan breken. Nederland speelde in een veel te laag tempo en leed opvallend vaak balverlies. Vleugelspitsen Kuijt en Van Persie verschenen te vaak in het midden van het speelveld en brachten daardoor evenals hun ploeggenoten centrumspits Van Nistelrooij onvoldoende in stelling.

In tegenstelling tot zijn landgenoot Van Basten hechtte bondscoach Wisman van Armenië helemaal geen waarde aan mooi en aantrekkelijk spel. De Amsterdammer kende maar een zorg en dat was Oranje zo lang mogelijk van scoren afhouden. Armenië, met oranje kousen, blauwe broeken en rode shirts, speelde nagenoeg de hele wedstrijd met elf man in de buurt van het eigen strafschopgebied.

Ondanks het matige spel kreeg Oranje in de eerste helft een handvol kansen op de openingstreffer. Doelman Berezovski voorkwam dat Van Nistelrooij vanuit een vrije trap scoorde. Cocu profiteerde bijna van een slippertje van de Armeense doelman, Van Persie was tot twee keer toe dichtbij een treffer en Kuijt raakte zelfs de paal.

Met Sneijder voor Landzaat won het spel van Oranje nauwelijks aan kracht. De wissel van extra aanvaller Vennegoor of Hesselink voor verdediger Kromkamp had wel resultaat. De PSV'er stond nog geen minuut in het veld toen hij Van Nistelrooij bediende. De spits van Manchester United maakte in de 63ste minuut zijn 23ste
treffer in 46 interlands. Alleen Kluivert kende in Oranje een iets beter gemiddelde (0,506).

Van Basten constateerde tevreden dat hij Vennegoor of Hesselink niet voor niets had geselecteerd. Weer een juiste keuze van de bondscoach die er maar niet in slaagt zijn ploeg aantrekkelijk en dominant te laten voetballen.

Bron: ANP