Menu
Oranje naar achtste finales

Oranje naar achtste finales

Het Nederlands elftal is er op het wereldkampioenschap in Duitsland in geslaagd de volgende ronde te halen. In de tweede wedstrijd in misschien wel de zwaarste poule van het WK won Oranje met Wesley Sneijder en John Heitinga met 2-1 van Ivoorkust. Het duel tegen Argentinië is alleen nog van belang om te bepalen wie groepswinnaar wordt.

In de eerste helft nam Oranje volkomen verdiend een 2-0 voorsprong door goals van uitblinker Robin van Persie uit een vrije trap en Ruud van Nistelrooy. Nog voor rust kwam Ivoorkust terug in de wedstrijd door een goal van Bakary Koné, 2-1.

Na rust keerde Heitinga niet terug in het elftal. De rechtsback , die last had van een hamstring, werd vervangen door Khalid Boulahrouz, die op zijn beurt een puike wedstrijd speelde. Niet veel later moest ook Wesley Sneijder zijn plaats afstaan. Voor hem kwam zijn vriend en voormalig ploeggenoot Rafael van der Vaart in de ploeg.

Oranje liet zich in de rest van de wedstrijd steeds verder naar achteren dringen. Zeker toen Van Nistelrooy werd vervangen door Denny Landzaat, kwam Oranje er nauwelijks nog uit.

In een zeer spannende slotfase behield Oranje door zeer hard werken de krappe voorsprong en wist zich zo al te verzekeren van de volgende ronde. Woensdag wordt nog gespeeld tegen Argentinië. Beide landen kunnen vrijuit spelen want zowel Oranje als Argentinië is geplaatst voor de kwartfinale. Tegenstander daarin wordt een opponent uit groep D. Mexico en Portugal maken de meeste kans om verder te gaan in het toernooi.

Nederland - Ivoorkust 2-1 (2-1). 23. Van Persie 1-0, 27. Van Nistelrooij 2-0, 38. Bakary Kone 2-1. Scheidsrechter: Ruiz (Col).
Toeschouwers: 52.000. Gele kaart: Robben, Mathijsen, Boulahrouz (Nederland), Zokora, Drogba, Boka (Ivoorkust).
Nederland: Van der Sar; Heitinga (46. Boulahrouz), Ooijer, Mathijsen en Van Bronckhorst; Van Bommel, Sneijder (50. Van der Vaart) en Cocu; Van Persie, Van Nistelrooy (72. Landzaat) en Robben.
Ivoorkust: Tizie; Eboue, Kolo Toure, Meite en Boka; Bakary Koné (62. Dindane), Yaya Toure, Zokora en Romaric (62. Yapi Yapo); Arouna Koné (72. Akale) en Drogba.


Foto: Proshots/Stanley Gontha