Menu
Oranje naar finale WK!

Oranje naar finale WK!

Het Nederlands elftal heeft zich dinsdag voor de derde keer in de historie voor de WK-finale geplaatst. In Kaapstad won Oranje met 3-2 van Uruguay. Stekelenburg en De Zeeuw kwamen namens Ajax in actie. In de finale neemt Nederland het zondag op tegen de winnaar van Duitsland - Spanje.

De zegetocht van Nederland lijkt maar geen einde te kennen op het WK in Zuid-Afrika. Ook de zesde WK-wedstrijd werd door het team van Bert van Marwijk in winst omgezet. Al was het wel tot de laatste seconde spannend.

Aan Uruguay - Nederland zat op papier een behoorlijk Ajax-tintje. Al kwamen er door schorsingen (Gregory van der Wiel en Luis Suarez) en een blessure (Nicolas Lodeiro) slechts twee van de vijf Ajacieden in actie. Maarten Stekelenburg en Demy de Zeeuw, die de geschorste Nigel de Jong verving, vormden het Ajax-duo bij Oranje. Voor De Zeeuw was zijn basisplaats een mooie opsteker omdat de middenvelder van Ajax het tijdens het WK tot dusver met een paar minuten tijdens het openingsduel tegen Denemarken had moeten doen. Die opsteker was echter van korte duur. In de eerste helft kreeg hij een trap tegen zijn kaak van Uruguay-middenvelder Martin Caceres en halverwege moest hij zich laten vervangen door ex-Ajacied Rafael van der Vaart.

Oranje kwam na een sterk begin in de 18e minuut op voorsprong. Met een verrassende knal van zo’n 25 meter bracht aanvoerder Giovanni van Bronckhorst het Nederlands elftal op een 1-0 voorsprong. Nadat Nederland verzuimde de voorsprong uit te bouwen, nam Uruguay langzaam het initiatief over. Het leverde vlak voor rust een tegentreffer op, die op haast identieke wijze tot stand kwam. Dit keer was het Diego Forlan die de bal van eenzelfde afstand achter Maarten Stekelenburg poeierde. De Ajax-keeper, die Oranje in de voorgaande duels geregeld voor een tegentreffer behoedde, had dit keer geen passend antwoord op de uithaal.

Halverwege de tweede helft trok Nederland de wedstrijd definitief naar zich toe. Binnen drie minuten zorgden Wesley Sneijder (70e minuut) en Arjen Robben (73e minuut) voor een op het oog veilige marge van 3-1. In blessuretijd kwam Uruguay nog terug tot 3-2. Nederland liet zich echter niet meer verrassen, waardoor de derde finaleplaats in de historie een feit is.

In de finale treft Oranje zondag in Johannesburg de winnaar van de andere halve finale die tussen Duitsland en Spanje gaat. Uruguay, dat vanaf nu in ieder geval weer over Suarez kan beschikken, strijdt zaterdag in de wedstrijd om de derde plaats tegen de verliezer van Duitsland – Spanje.

Tekst: Ajax.nl
Foto: ProShots