Menu
Oranje naar halve finale WK!

Oranje naar halve finale WK!

Het Nederlands elftal heeft vrijdagmiddag de halve finale van het WK bereikt door Brazilië met 2-1 te verslaan. Maarten Stekelenburg en Gregory van der Wiel speelden de hele wedstrijd. Demy de Zeeuw kwam niet in actie. Door een gele kaart is Van der Wiel geschorst voor de halve finale.

Brazilië kwam al na tien minuten spelen op een 1-0 voorsprong. Robinho schoot na een goede voorzet van Felipe Melo snoeihard door het centrum van de Oranje-verdediging de 1-0 binnen. Enkele minuten voor het doelpunt scoorde de Braziliaan ook al, maar de treffer werd afgekeurd wegens buitenspel.

De kans op 2-0 kwam van Juan die de bal hoog over het doel van Stekelenburg schoot. De Ajax-doelman - die een hele goede wedstrijd keepte - verrichtte kort daarna een perfecte redding door een schot van Kaka boven de verre hoek te ‘boksen’.

Kort na de rust schoot voormalig Ajacied Wesley Sneijder vanuit een vrije trap richting het doel van Brazilië. Felipe Melo kopte in eigen doel achter Cesar. De gelijkmaker kwam op een bijzonder welkom moment en zorgde voor meer initiatief aan de kant van Oranje en verwarring aan de kant van Brazilië. Kort voor de 1-1 incasseerde Van der Wiel een tegenvaller. De Ajacied kreeg zijn tweede gele kaart van het toernooi waardoor hij de halve finale moet missen.

Een kwartier na de gelijkmaker zette Robben vanuit een hoekschop de bal voor op Kuyt, die doorkopte naar Sneijder en de 2-1 achter Cesar kopte. De treffer zorgde ervoor dat Oranje de vroege achterstand halverwege de tweede helft volledig ongedaan gemaakt had. ,,In de eerste helft was het bijna onmogelijk’’, sprak Sneijder voor de camera van de NOS over de spannende tweede helft. ,,We hebben in de tweede helft alles gegeven en druk uitgeoefend. Dit is fantastisch, we zitten nu bij de laatste vier. Nu nog even genieten en de focus houden op de volgende wedstrijd.’’

De tegenstander van Oranje komt uit de wedstrijd Uruguay – Ghana die vrijdagavond wordt gespeeld. Het Uruguay van Ajacieden Luis Suarez en Nicolas Lodeiro bereikte voor het eerst sinds 1970 de laatste acht. Ghana, dat als enige Afrikaans land nog in het eindtoernooi speelt, heeft historie geschreven met het behalen van de WK-kwartfinale. De aftrap van het duel is om 20.30 uur.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Pro Shots/ Stanley Gontha