Menu
Oranje naar kwartfinale WK

Oranje naar kwartfinale WK

Het Nederlands elftal heeft zich maandagmiddag voor de kwartfinale van het WK geplaatst. In Durban won Oranje met 2-1 van Slowakije. Maarten Stekelenburg en Gregory van der Wiel kwamen namens Ajax de hele wedstrijd in actie. Demy de Zeeuw bleef aan de kant. Stekelenburg onderscheidde zich met verschillende goede reddingen.

In navolging van Luis Suarez en Nicolas Lodeiro zijn ook hun Ajax-collega’s Stekelenburg, Van der Wiel en De Zeeuw sinds maandag zeker van een plek bij de laatste acht op het WK.

Oranje, met Van der Wiel weer teruggekeerd in de basis, begon de wedstrijd voortvarend. Al in de achttiende minuut kwam Nederland via Arjen Robben op voorsprong. Een prima pass van ex-Ajacied Wesley Sneijder (en goede loopactie van Robin van Persie) werd goed opgepikt door Robben, die voor het eerst dit WK in de basis startte. Via een typische ‘Robben-actie’ trok hij naar binnen en schoot vervolgens met links raak: 1-0.

Aan het begin van de tweede helft kopieerde Robben zijn actie uit de eerste helft. Het enige verschil was dat de aanvaller dit keer niet raak schoot. Mede daardoor bleef het nog spannend in Durban. Onder meer Joris Mathijsen en Van Persie waren eveneens in de buurt van een tweede Oranjegoal, maar ook zij kamen niet tot scoren.

Halverwege de tweede helft was Stekelenburg bij de 1-0 tussenstand belangrijk voor Nederland. De keeper van Ajax trad twee keer prima op bij gevaarlijke acties van de Slowaken Stoch en Vittek. Daarmee hield hij de voorsprong overeind. ,,Dat waren twee lekkere ballen, ja", zei hij na afloop met gevoel voor understatement voor de camera van de NOS.

Vlak voor tijd viel uiteindelijk alsnog de bevrijdende 2-0 voor het Nederlands elftal. Op aangeven van Dirk Kuyt schoot Wesley Sneijder beheerst raak. De voormalig middenvelder van Ajax stelde de zege daarmee definitief veilig.

Slowakije kwam diep in de toegevoegde tijd nog wel terug tot 2-1 nadat Vittek onderuit ging in het strafschopgebied. De bijbehorende gele kaart voor Stekelenburg en tegentreffer waren daardoor de enige smet op de middag. ,,Maar, je wint. Daar gaat het om", besloot de keeper van Ajax.

In de kwartfinale neemt Nederland het vrijdagmiddag op tegen Brazilië. De aftrap van dat duel is om 16.00 uur in het Zuid-Afrikaanse Port Elizabeth.

Tekst: Ajax.nl
Foto: ProShots