Menu

Oranje niet verder dan gelijkspel in Skopje

Oranje is in Skopje niet verder gekomen dan een 2-2 gelijkspel tegen Macedonië. Tot twee keer toe kwam Nederland op voorsprong, maar lang duurde die voorsprong geen van beide keren. Een eigen doelpunt van de Macedonische keeper en een goal van Dirk Kuyt zorgden voor de treffers van Oranje, dat met Nigel de Jong en Wesley Sneijder in de basis begon.

Nederland kon geen moment imponeren tegen het thuisland, dat twee jaar geleden ook al een keer Engeland op 2-2 hield. Grote kansen werden in de eerste helft niet gecreëerd en de rust leek met een 0-0 tussenstand bereikt te worden. Tot doelman Nikoloski de bal, voor Wilfred Bouma kon inkoppen, in eigen doel sloeg. Maar de voorsprong hield geen stand. De voor Lazio Roma spelende Pandev egaliseerde op slag van rust.

Na een uur spelen vond bondscoach Marco van Basten het tijd om in te grijpen. Hij bracht Rafael van der Vaart voor Phillip Cocu en Roy Makaay voor Pierre van Hooydonk binnen de lijnen. Dat leek vruchten af te werpen, want Nederland kreeg meer vat op spel. Dirk Kuyt schoot zes minuten na de dubbele wissel raak, maar ook nu kon Nederland niet lang genieten van die positieve marge. Met een fraaie goal zorgde Stojkov voor de terechte gelijkmaker, 2-2.

,,Geen uitslag waar je blij van wordt", sprak bondscoach Van Basten direct na afloop. ,,Macedonië is wel een lastige tegenstander en speelde veel op de counter. Daar zijn ze ook wel redelijk in gespecialiseerd. Ze zakken goed in, verdedigen goed. Wij hadden vandaag geen erg goede dag. In de eerste helft was het merendeel van spelers ondermaats, ook in simpele dingen als passen en kaatsen. We begonnen heel slecht met veel balverlies. Dat was niet goed voor het zelfvertrouwen. In de tweede helft ging het beter, maar we hebben ons laten verrassen. We gingen met drie man achterin spelen en vier man in een ruit op het middenveld. Ik wilde er voetbal in houden, daarom liet ik Sneijder staan. Hij probeert voetballend de situaties op te lossen. Dat wilden we, want we gingen voor de winst. Helaas heeft het betere voetbal in de tweede helft niet tot kansen geleid. Als we na de 1-2 het middenveld konden controleren, moest het geen problemen meer op leveren. Maar de 2-2 zat er wel goed in. Jammer. Het is vandaag niet zo gegaan als we hadden gehoopt."

Macedonië - Nederland 2-2 (1-1). 43. Nikoloski 0-1 (eigen doelpunt), 45. Pandev 1-1, 66. Kuijt 1-2, 70. Stojkov 2-2.
Scheidsrechter: Frojdfeldt (Zwe). Toeschouwers: 18.000. Gele kaart: Krstev, Igor Mitreski, Stojkov, Vasoski (Macedonië), Bouhlarouz, Kuijt (Nederland).

Macedonie: Nikoloski; Bozinovski, Sedloski, Igor Mitreski en Vasoski; Krstev, Aleksandar Mitreski, Jancevski (72. Trajanov) en Sakiri; Pandev (88. Grozdanoski) en Stojkov (75. Bajevski).
Nederland: Van der Sar; Bouhlarouz, De Jong, Cocu (60. Van der Vaart) en Bouma; Van Bommel (81. Landzaat), Sneijder en Davids; Castelen, Van Hooijdonk (60. Makaay) en Kuijt.

Foto: Proshots/Stanley Gontha