Menu

Oranje nog niet zo gek veel wijzer

AMSTERDAM (ANP) - Oranjes aanloop naar de 'grote' wedstrijd tegen Portugal is vooralsnog niet imponerend te noemen. Woensdag zag bondscoach Van Gaal zijn manschappen gelijkspelen (0-0) tegen Turkije. Slechts af en toe was het spel goed te noemen.

Het verloop van de laatste oefensessie voordat de WK-kwalificatie wordt hervat was eerder voorspelbaar dan verrassend. De belangen van de internationals liggen elders, in deze fase van de competitie. Van de hofleveranciers (Barcelona) had Van Gaal zelfs het verzoek gehad het op de training rustig aan te doen.

Foto's Louis van de Vuurst

Bovendien is Turkije nu ook weer geen tegenstander waar men zo maar even over heen loopt. In 1997 speelde Nederland voor het laatst een 'dubbel' tegen het land. Ook destijds slaagde Oranje er niet in te scoren. Thuis leidde dat op eigen veld eveneens tot 0-0, uit werd zelfs met minimaal verschil verloren.

In de ArenA was Nederland wel negentig minuten beter. Turkije, dat er in een andere kwalificatiegroep aanmerkelijk beter voor staat dan de Nederlanders, beperkte zich voornamelijk tot massaal verdedigen. Desondanks kreeg het elftal van Van Gaal een aantal kansen, waarvan er drie riant mochten worden genoemd. Een schot van Cocu werd gestopt, een volley van Kluivert ging net naast, Vennegoor of Hesselink zag een bal van de lijn gehaald.

Van Gaal gaf Makaay een kans kort achter Kluivert. Overmars stond als gebruikelijk op links, op rechts stond eigenlijk niemand. Daar kwamen bij toerbeurt back Reiziger of middenvelder Van Bommel. Uitgangspunt was niemand op een ,,oneigenlijke'' positie te laten spelen. Aangezien er geen typische rechterspits in de selectie voorhanden is, werd die positie simpelweg niet ingevuld.

De vraag is wat Van Gaal gaat doen als het de volgende maand tegen Andorra en Portugal echt om de punten gaat. Dat Van Hintum niet meer als een stand-in is voor de plaats van linksback is duidelijk. Verder konden de veranderingen weleens minimaal zijn. Van Gaal heeft inderdaad een waslijst aan blessures, maar zo gek veel potentiële basisspelers zitten daar niet bij.

Bosvelt is een kandidaat voor het middenveld, Hasselbaink kan als alternatief voor Makaay fungeren, maar dat is het waarschijnlijk wel. Tenzij de bondscoach besluit alsnog met twee 'echte' vleugelaanvallers te spelen, door Overmars of Zenden op rechts te zetten. Met name bij Portugal uit lijkt dat wat veel van het goede.

Naderhand benadrukte Van Gaal dat zijn voorkeur blijft uitgaan naar een systeem met twee vleugelspitsen. Ook zei hij bijzonder tevreden te zijn over de experimenten tegen de Turken. ,,Het is denkbaar dat we ook zo tegen Portugal spelen. Ik heb er geen slecht gevoel aan overgehouden. Vooral de eerste helft heb ik veel goede dingen gezien. De samenwerking tussen Van Bommel, Davids en Cocu op het middenveld bijvoorbeeld. Ook die tussen Stam en Frank de Boer achterin. Er waren veel positieve zaken.''

Over het resultaat was de bondscoach minder te spreken. ,,We hadden moeten winnen. Daarvoor hebben we de kansen ook gehad. Ik vind dat tegen zo'n defensieve tegenstander een verdienste. Dat ze werden gemist is jammer, maar geen drama. We hebben de mogelijkheden in elk geval uitgespeeld en dat is het voornaamste. Met iets meer fortuin en een wat beter veld was er wellicht wat meer uitgekomen.''

Nederland - Turkije 0-0. Scheidsrechter: Vuorela (Fin). Toeschouwers: 35.000. Gele kaart: Stam (Nederland).

Nederland: Van der Sar (46. Westerveld); Reiziger, Stam, Frank de Boer (46. Ooijer) en Van Hintum; Van Bommel, Davids, Cocu (46. Seedorf) en Overmars (65. Sikora); Makaay en Kluivert (65. Vennegoor of Hesselink).

Turkije: Omer; Tayfun (83. Oktay), Umit, Fatih, Alpay en Abdullah (89. Bayraktar); Sergen (46. Ogun), Tayfur, Tugay (70. Tolga) en Hasan (46. Nihat); Sukur.