Menu
Oranje onder 17 naar huis

Oranje onder 17 naar huis

Nederland is er niet in geslaagd de groepsfase van het WK onder 17 in Nigeria te overleven. De ploeg van KNVB-coach Albert Stuivenberg had afgelopen zaterdag directe plaatsing voor de achtste finales verspeeld door een 1-0 nederlaag in het laatste groepsduel met Iran, wat een derde plaats in de groep opleverde.

Nederland, waarbij zeven Ajacieden in de selectie zaten, maakte nog een kans om via de achterdeur bij de laatste zestien te komen, maar zag die hoop zondagavond na de laatste speelronde in groep E en F in rook opgaan.

Naast de nummers één en twee van de zes groepen plaatsen ook de vier beste nummers drie zich voor de achtste finales. De nummers drie van groep A (Duitsland) en groep D (Nieuw-Zeeland) hadden zich al verzekerd van de achtste finales. Nederland (groep C) en Brazilië (groep B) moesten zondag de resultaten van de laatste speelronde in groep E en F afwachten.
In groep E verloren de Verenigde Arabische Emiraten zondagmiddag met 1-0 van de Verenigde Staten, waardoor de Emiraten op de derde plaats eindigden met drie punten en een doelsaldo van drie voor en vier tegen; exact gelijk aan de cijfers van Nederland. Doordat de Oranjeploeg echter één gele kaart meer haalde (zes tegenover vijf voor de Emiraten), zijn de Aziaten door naar de achtste finales. Bij een exact gelijke situatie geeft immers het behaalde aantal gele en rode kaarten de doorslag.
Zondagavond volgde de ontknoping in groep F, waarbij de nummer drie Uruguay Nederland voorbijstreefde dankzij een doelpuntloos gelijkspel tegen de uiteindelijke groepswinnaar Italië. Door dit resultaat kan Nederland de koffers pakken. Maandagavond vliegt de ploeg terug naar Nederland.