Menu

Oranje ontbeert vorm van de dag tegen Ierland

AMSTERDAM (ANP) - Na een bevredigende driedaagse stage met als afsluiting een oefenduel met AGOVV, concludeerde Louis van Gaal dat zijn spelers het EK uit hun geknakte zielen hadden gewist en fris aan de WK-kwalificatie zouden beginnen. Maar op weg naar het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan kende het Nederlands elftal een valse start. Het door blessures geteisterde Oranje kwam tegen Ierland niet verder dan een zwaarbevochten 2-2.

Nederland kwam met 2-0 achter, speelde op enkele oplevingen na armetierig en daarom was Van Gaal blij met het punt. Van Bronckhorst zorgde zes minuten voor tijd met een van richting veranderd 'lucky' schot voor de gelijkmaker. ,,Daar mogen we heel blij mee zijn'', erkende Van Gaal.

Tevreden was hij slechts met het 'gevonden' punt. ,,Dit is een slecht begin'', zei de coach. Hij zocht naar verklaringen voor het matige spel. ,,Of het lag aan de weerstand van de Ieren, of aan de vorm van onze spelers of aan de druk. Andere mogelijkheden zie ik niet.''

Daarom stelt hij zijn concept niet ter discussie. Waarom ook? Hij had het spel van zijn team kernachtig en treffend samengevat. In de eerste helft was Ierland beduidend agressiever dan Nederland. Pas na de rust speelde Oranje feller en won het meer duels.

Met de vorm van de spelers was het zaterdag in de Arena droevig gesteld. Daarbij kan wel als excuus worden aangevoerd dat Van der Sar, Reiziger, Frank en Ronald de Boer, Kluivert en Cocu nog geen competitiewedstrijden hebben gespeeld.

Het sierde Van Gaal dat hij dat niet verklaring aanvoerde voor de domper, al was duidelijk te merken dat deze spelers nog geen echte wedstrijden in de benen hadden. Evenmin verstopte hij zich achter de afvallers zoals Stam, Zenden, Davids, Numan en Overmars. ,,Maar met hen erbij hebben we wel meer kwaliteit'', sprak de coach.

Het eerste doelpunt van Ierland, in de 21e minuut, zag Louis van Gaal aankomen. Oranje werd in de eerste helft overrompeld door de Ieren en kreeg amper kansen. De Ieren, onder aanvoering van strateeg Roy Keane, speelden aanvallend en schiepen zich enkele mogelijkheden. De goal, een kopbal van Inter-spits Robbie Keane, was zeker geen verrassing. Ierland speelde beter en had een overwicht.

,,De Ieren speelden met ons in het eerste half uur'', verzuchtte Van Gaal. Nederland miste niet alleen agressiviteit, de ploeg speelde ook onzorgvuldig in balbezit volgens Van Gaal. Daardoor kwamen ook de buitenspelers Bouma en Ronald de Boer niet uit de verf.

Met name debutant Bouma stelde teleur. Tuurlijk, hij kreeg weinig bruikbare ballen, maar hij zocht zijn tegenstander te weinig op en ging zichtbaar gebukt onder de druk. Ook Witschge, links centraal op het middenveld, speelde een van zijn mindere wedstrijden. Hij had zich nadrukkelijker moeten manifesteren en zei zelf niet meer op een selectie te rekenen voor de volgende interland, uit tegen Cyprus op 7 oktober.

Bij de 0-2, na 65 minuten van de voet van McAteer na knullig verdedigen van Frank de Boer en Konterman, kon de bondscoach wel door de grond zakken. Op dat moment gaf hij net instructies aan Talan, die op het punt stond in te vallen. ,,Ik liet Talan mijn gevoelens maar niet blijken'', bekende Van Gaal.

Dat was inderdaad maar goed ook. De aanvaller van Heerenveen, die door een blessure voor het EK moest afhaken, stond amper vijf minuten in het veld toen hij met een kopbal Nederland terugbracht in de wedstrijd, 1-2.

Met de gretige invallers Talan en Bruggink was Oranje gevaarlijker en had het meer grip op Ierland. Bruggink speelde kort achter diepste spits Kluivert en deed dat beter dan Cocu. Na de goal van Talan had Van Gaal het gevoel dat Oranje kon winnen.

Nederland zette Ierland onder druk en kreeg kansen. ,,Maar'', voegde de Amsterdammer er meteen aan toe, ,,we zijn ook nog twee keer door het oog van de naald gekropen.''