Menu
Oranje plaatst zich voor EK

Oranje plaatst zich voor EK

Het Nederlands elftal heeft zich geplaatst voor het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitersland. In de Kuip was een magere 1-0-zege op Luxemburg genoeg om kwalificatie af te dwingen. Urby Emanuelson was de enige Ajacied die zaterdag in actie kwam.

Emanuelson was een kwartier voor tijd de vervanger van Clarence Seedorf. De Ajacied speelde de interland tegen de Luxemburgers uit als linkermiddenvelder. Buiten het beperkte aantal speelminuten om,  kreeg Emanuelson ook weinig kansen om zich te onderscheiden.
John Heitinga en Maarten Stekelenburg bekeken Nederland – Luxemburg negentig minuten lang vanaf de bank in de Rotterdamse Kuip. Woensdag krijgen de Ajacieden een nieuwe kans om speelminuten mee te pikken. In Minsk besluit Oranje de (al geslaagde) EK-kwalificatiestrijd met een uitwedstrijd tegen Wit-Rusland. Edwin van der Sar heeft zich afgemeld voor de trip naar Wit-Rusland. De kans lijkt daarmee groot dat in elk geval Stekelenburg een nieuwe interland wacht.
Danny Koevermans hielp Oranje aan de enige treffer van de avond. De aanvaller bekroonde zijn eerste basisplaats in de nationale ploeg met zijn eerste doelpunt voor Oranje. Twee minuten voor de rust bracht Wesley Sneijder (foto) zijn ploeggenoot uitstekend in stelling. De spits kroop goed voor zijn man en rondde niet minder fraai af: 1-0.
Clarence Seedorf begon de wedstrijd links op het middenveld. Oranje opereerde met twee aanvallers en vier overwegend aanvallend ingestelde middenvelders. Op twee Luxemburgse uitvallen in de slotfase na had Nederland weinig problemen met de gasten. Desondanks won Oranje ‘slechts’ met 1-0.
Ryan Babel verving in de slotminuten de moegestreden en licht geblesseerde Koevermans. Net als Emanuelson kreeg ook Babel weinig kansen en mogelijkheden om zich nog te onderscheiden. Uitgerekend in de slotfase kropen de Luxemburgers iets uit hun schulp. De gasten zorgden voor gevaar door tweemaal venijnig te counteren.
Rafael van der Vaart bracht dreiging vanaf de rechterflank. In de basisopstelling ontbraken weliswaar Ajacieden; bijna de helft van de startende Oranje-internationals was oud-Ajacied.  Naast Van der Vaart begonnen ook Edwin van der Sar, Mario Melchiot, Wesley Sneijder en Clarence Seedorf in de basis.
Oranje mocht zich opnieuw gelukkig prijzen met de geconcentreerde keeper Edwin van der Sar. In zijn 122e optreden voor het Nederlands elftal hield de recordinternational Oranje uiteindelijk op de been. De doelman kreeg weinig ballen te verwerken, maar reageerde in de slotminuten alert op twee Luxemburgse counters. Oranje plaatste zich zaterdag definitief voor het komende EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitersland.