Menu
Oranje plaatst zich voor WK 2010

Oranje plaatst zich voor WK 2010

Als eerste Europese ploeg plaatste het Nederlands elftal zich zaterdagavond voor het WK 2010 in Zuid-Afrika. Oranje klopte IJsland met 2-1. Maarten Stekelenburg stond op doel. Ook andere Ajacieden waren - al dan niet spelend - aanwezig bij hun nationale ploeg.

Het Nederlands team speelde in IJsland een zeer goede eerste helft. Al na iets meer dan een kwartier spelen leidde Oranje, waarbij Ajacied Frank de Boer assistent-trainer is, met 2-0. De doelpunten werden gemaakt door Nigel de Jong en Mark van Bommel. Kansen op een grotere voorsprong kwamen er in overvloed, maar vooral Robben en Van Persie misten diverse mogelijkheden. Uitblinker bij Nederland was Rafael van der Vaart.

In de tweede helft was Oranje geen schim van de soepel draaiende ploeg uit het eerste bedrijf. Klaas Jan Huntelaar, David Mendes da Silva en Ryan Babel losten Dirk Kuyt, Rafael van der Vaart en Nigel de Jong af. In de slotfase maakte IJsland de aansluitingstreffer. Kristjan Sigurdsson passeerde Maarten Stekelenburg, 1-2. Aanspraak op meer mochten ze niet maken.

Met de zege plaatste Oranje zich voor het WK, net als eerder al Zuid-Afrika (als organiserend land), Japan, Zuid-Korea en Australië.

Het Nederlands team speelde in de volgende opstelling: Maarten Stekelenburg, John Heitinga, André Ooijer, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst, Robin van Persie, Mark van Bommel, Rafael van der Vaart (76. Ryan Babel), Nigel de Jong (80. David Mendes da Silva), Arjen Robben, Dirk Kuyt (67. Klaas Jan Huntelaar).

Luis Suarez

Luis Suarez had duizenden kilometers verderop met Uruguay weinig in te brengen tegen Brazilië. In Montevideo verloor de Ajacied, die in de basis stond, ruim. Bruno Silva behoorde niet tot de wedstrijdselectie. Brazilië won met 0-4. Luis Suarez werd een kwartier voor tijd gewisseld.
Miralem Sulejmani zag zijn land met 1-0 winnen van Oostenrijk. De Ajacied, die ook nog is geselecteerd voor het EK -21, kwam niet in actie. De aan NEC-verhuurde Dennis Rommedahl maakte negentig minuten deel uit van Denemarken dat verrassend met 0-1 won in en tegen Zweden.

Foto: PROSHOTS/ STANLEY GONTHA