Menu
Oranje plaatst zich voor WK

Oranje plaatst zich voor WK

Het Nederlands elftal is volgend jaar van de partij op het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. De totaal gereviseerde ploeg van bondscoach Marco van Basten plaatste zich zaterdagavond op het oog eenvoudig, door met 2-0 te winnen van Tsjechië. Oranje werd daardoor poulewinnaar in groep 1. Hedwiges Maduro startte in de basis. Nigel de Jong mocht zeven minuten voor tijd invallen. Bij Tsjechië speelden Grygera en Galásek de hele wedstrijd.

Met Van Basten aan het roer veranderde er veel bij Nederland - de voormalig topvoetballer lijkt zelfs het geluk in eigen hand te hebben. Ook tegen Tsjechië had het Nederlands elftal niet te klagen over mazzel. In de eerste helft kreeg Oranje een stafschop tegen, nadat Boulahrouz zich voor de derde keer op rij vergreep aan Baros.
Van der Sar - die toch niet bekend staat als een penaltykiller - stopte de elfmetertrap van Rosicky koelbloedig. Twee minuten later maakte Van der Vaart de 0-1 in het Toyota-stadion in Praag. De manier waarop was prachtig. Robben en Van der Vaart zetten een dubbele één-twee op waarna de in een bloedvorm verkerende speler van Hamburger SV de openingstreffer maakte. Amper twee minuten later leken de Tsjechen gelijk te maken. Stajner scoorde, maar bleek buitenspel te staan. Hoewel moeilijk zichtbaar was de grensrechter resoluut. Geen goal. Het tweede gelukje van de avond. Nederland speelde het psychologische spelletje daarna meesterlijk, door opnieuw snel een doelpunt te maken. Opdam kopte een vrije trap van Robben achter de kansloze Petr Cech: 2-0.

De voorsprong voor Oranje was in die fase niet geheel op zijn plaats. De Tsjechen voetbalden - ingegeven door veel blessures - in een defensieve 4-5-1-formatie, met alleen Baros als diepe spits. De beweeglijke aanvaller van Aston Villa was echter een plaag voor zijn bewaker Boulahrouz. De Oost-Europeanen wachtten steeds op een
foutje van Nederland om vervolgens via Baros razendsnel uit te breken.

Voor de Franse scheidsrechter Sars in de 29e minuut floot voor een strafschop had de Boulahrouz het al drie keer erg moeilijk met Baros. De Tsjechen claimden in de 26e minuut strafschop, die ze pas enkele minuten later - het leek een optelsom - kregen. Het Oranje onder Van Basten lijkt echter niet wakker te liggen van tegenslag. De ploeg kwam ijzersterk terug en liep nog voor rust uit naar 2-0.

De prestatie van Oranje is zonder meer knap. Van Basten nam het Nederlands elftal vlak voor de kwalificatiereeks voor het WK onder zijn hoede en smeedde er alras een vrijwel onverslaanbaar geheel van. Met frisse internationals, nieuwe namen en zonder compromissen te doen aan zijn eigen visie. Niet dat zijn elftal de sterren van de hemel speelde, maar de cijfers onder de voormalige speler van Ajax zijn veelzeggend. In elf duels scoorde de ploeg 27 keer en kreeg maar drie goals tegen.

Met spelers waarvan niemand ooit gedacht had dat ze zich staande zouden houden op het hoogste internationale niveau - zaterdag viel bijvoorbeeld AZ-speler Ron Vlaar in, de achttiende debutant onder Van Basten - staat er inmiddels een Oranje waarmee toekomstig succes behaald kan worden.
Zeker als Van Basten, die sinds zijn aantreden al zestien duels ongeslagen is, het geluk van de bijna afgelopen kwalificatiecampagne kan consolideren. Maar het is niet alleen geluk. Zaterdag bleef Nederland in de tweede helft, ondanks een aandringend Tsjechië - toch de nummer vier van de wereld - redelijk eenvoudig overeind.

Oranje is onmiskenbaar gegroeid onder Van Basten. De ploeg heeft nu tot het WK nog acht maanden de tijd om te werken aan een van de belangrijkste doelstellingen van de nieuwe bondscoach: attractief en dwingend voetballen.

Praag. WK-kwalificatie, groep 1.

Tsjechië - Nederland 0-2 (0-2). 32. Van der Vaart 0-1, 38. Opdam 0-2. Scheidsrechter: Sars (Fra). Toeschouwers: 30.478. Gele kaart: Ujfalusi, Galasek, Baros (Tsjechië), Kromkamp, Van Bronckhorst (Nederland).

Bijzonderheid: Van der Sar stopt strafschop (30e minuut).

Tsjechië: Cech; Jiranek (44. Smicer), Ujfalusi, Rozehnal en Grygera; Poborsky, Galasek, Rosicky, Polak (57. Heinz) en Stajner; Baros.

Nederland: Van der Sar, Kromkamp (85. De Jong), Boulahrouz (57. Vlaar), Opdam en Van Bronckhorst; Landzaat, Maduro en Van der Vaart; Kuijt, Van Nistelrooij en Robben (77. Van Persie).

Bron: ANP
Foto's: Proshots