Menu
Oranje rest zilver op WK

Oranje rest zilver op WK

Het Nederlands Elftal heeft zondagavond in Johannesburg genoegen moeten nemen met de zilveren medaille. Oranje verloor de WK-finale met 1-0 in de verlenging van Spanje. Bij het Nederlands team stonden de Ajacieden Maarten Stekelenburg en Gregory van der Wiel in de basis.

Het Nederlands Elftal trad op volle oorlogssterkte aan tegen Europees kampioen Spanje. De (rug)nummers een, Stekelenburg, tot en met elf, Robben, stonden aan de aftrap. Van der Wiel, nog geschorst in de halve finale tegen Uruguay, stond weer als rechtsback en Demy de Zeeuw moest het hele duel vanaf de bank bekijken.

Beide Ajacieden speelden een uitstekende wedstrijd tegen Spanje, maar Nederland kwam er eigenlijk niet aan te pas. De grootste kans kregen de Hollanders in de tweede helft, toen oud-Ajacied Wesley Sneijder Arjen Robben vrije doorgang gaf richting Spaans doel. Iker Casillas voorkwam met zijn voet een treffer. Zijn collega-keeper aan de andere kant, Ajacied Maarten Stekelenburg, blonk eveneens uit. Hij redde een aantal keren zeer bekwaam op goede inzetten van de Spanjaarden.

Nederland probeerde Spanje met hand en tand tegen te houden. Dat lukte in de reguliere speeltijd, ten koste van vele gele kaarten, ternauwernood. Het bleef 0-0. Ook in de eerste helft van de verlenging hield Nederland stand, maar in de 116de minuut - Heitinga was toen al met twee keer geel van het veld gestuurd - viel het doek. Andres Iniesta schoot laag diagonaal binnen en de droom van Oranje aan flarden.

Nederland - Spanje 0-1 na verlenging
116. Iniesta 0-1
Nederland:Stekelenburg; Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst (105.Braafheid); De Jong (99.Van der Vaart), Sneijder Van Bommel; Robben, Van Persie, Kuyt (71. Elia)
Spanje:Casillas; Pique, Puyol, Ramos; Busquets, Iniesta, Xabi Alonso (87. Fabregas), Villa (106. Torres), Xavi, Pedro (60. Navas), Capdevilla

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Proshots/Stanley Gontha