Menu
Oranje sluit af met zege

Oranje sluit af met zege

Het Nederlands elftal heeft zijn laatste krachtmeting van 2012 – 2013 afgesloten met een overwinning op China. In het matig bezette Workers Stadium in Beijing eindigde de oefenwedstrijd dinsdagmiddag in 0-2. Siem de Jong begon in de basis.

Nederland had vijf dagen na de probleemloze oefenzege op Indonesië (0-3 in Jakarta) ook weinig moeite met gastheer China. Siem de Jong zag zijn prima optreden, en twee doelpunten, in de eerste wedstrijd van de Azië-trip in de Chinese hoofdstad beloond met een basisplaats. De Ajacied kreeg daarmee de voorkeur boven Wesley Sneijder. De oud-Ajacied verloor daarmee naast het aanvoerderschap (vrijdag al aan Robin van Persie) ook zijn vaste plek in het elftal van Louis van Gaal. De doelmannen Kenneth Vermeer en Jasper Cillessen keken negentig minuten toe. Michel Vorm kreeg een kans.

De kersverse captain Van Persie maakte zijn nieuw verworven faam waar met de openingstreffer. De spits van Manchester United mocht vanaf elf meter toeslaan, na een overtreding op Arjen Robben. Twee minuten na de openingsgoal van Van Persie (zijn 35ste voor Oranje) moesten de Chinezen al verder met tien man. Qin Sheng gooide er een vliegende tackle - met twee benen vooruit - uit op het onderstel van Jonathan de Guzman en kon (terecht) vertrekken.

Wesley Sneijder begon, net als onder meer Kenneth Vermeer, op de bank in Beijing. Wesley Sneijder begon, net als onder meer Kenneth Vermeer, op de bank in Beijing.

Van Persie en Robben leken Oranje in de openingsseconden van de tweede helft aan een tweede treffer te helpen. De paal (inzet Van Persie, 22 seconden na rust) en de lat (Robben na 24 seconden) stonden de 0-2 in de weg. Sneijder had toen overigens al de plek ingenomen van Jens Toornstra. De spelmaker had niet lang nodig om zich te laten zien. Slim en beweeglijk als in zijn beste dagen werkte Sneijder de bal na 66 minuten met een kunstzinnige pirouette voorbij doelman Zeng Chen: 0-2. De getergde middenvelder haalde daarmee op de fraaist denkbare wijze zijn gram op de bondscoach. Van Gaal zal het met een glimlach hebben aangekeken.

In het vervolg van de vriendschappelijke ontmoeting, Oranjes laatste van dit seizoen, werd Siem de Jong na zeventig minuten gewisseld. Dirk Kuijt was zijn vervanger. Aan de score werd niets meer veranderd in het restant van de wedstrijd. Zo kwam om 15:52 uur Nederlandse tijd (21:52 uur in Peking) ook een einde aan het seizoen van de Ajacieden in dienst van het Nederlands elftal.

Dinsdagavond komen er nog enkele Ajacieden in actie. Zowel Finland als Denemarken speelt een WK-kwalificatiewedstrijd. De Denen (met Christian Eriksen, Viktor Fischer en Lasse Schöne in de selectie) ontvangen in Kopenhagen Armenië. De Finnen (met Niklas Moisander) treden in Gonel aan tegen de gastheren van Wit-Rusland. Woensdag speelt Jong Oranje zijn laatste poulewedstrijd op het EK in Israël tegen Spanje. De internationals van Cor Pot (o.a. Daley Blind, Ricardo van Rhijn en Danny Hoesen) zijn al geplaatst voor de halve finales, op zaterdag. Het trio moet in Israël voorlopig dus nog even wachten op vakantie.

Opstelling Nederlands elftal (voor de oefenwedstrijd tegen China):
Vorm; Tiendalli (46. Janmaat), Heitinga, Vlaar, Nelom (46. Pieters); De Guzman, Siem de Jong (70. Kuijt), Toornstra (46. Sneijder); Lens (70. Schaken), Van Persie, Robben.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: PRO SHOTS/Stanley Gontha

Robin van Persie opende de score al vroeg uit een penalty. Robin van Persie opende de score al vroeg uit een penalty.
Siem de Jong mocht zich tegen China 70 minuten laten zien aan de bondscoach. Siem de Jong mocht zich tegen China 70 minuten laten zien aan de bondscoach.
Unicum in de historie van Oranje: de internationals speelden met hun naam in Chinese karakters achterop hun shirt. Unicum in de historie van Oranje: de internationals speelden met hun naam in Chinese karakters achterop hun shirt.