Menu
Oranje speelt gelijk bij Portugal

Oranje speelt gelijk bij Portugal

Het Nederlands elftal heeft de vriendschappelijke interland tegen Portugal woensdag gelijkgespeeld. In Faro eindigde het oefenduel in 1-1. Daley Blind speelde de hele wedstrijd vanaf zijn stek als linksback. Na de rust kwam ook Ricardo van Rhijn in actie. Verspreid over Europa kwamen nog meer Ajacieden in actie. Moisander en Sigthórsson speelden (al scorend) hoofdrollen.

Oranje nam na een dik kwartier spelen in kustplaats Faro een 0-1-voorsprong. Na terugleggen van Jeremain Lens schoot Kevin Strootman vanaf ruim zestien meter verwoestend hard - maar uitstekend geplaatst - raak. Nederland had de zaakjes vooral de eerste helft uitstekend op orde. Sterspeler Cristiano Ronaldo kreeg slechts enkele kansjes, maar stichtte spaarzaam gevaar. Dé absolute vedette bij de Portugezen trof een debutant tegenover zich. Paul Verhaegh speelde zijn eerste interland in het shirt van Oranje. Collega-rechtsback Van Rhijn begon daardoor op de bank. Ook de doelmannen Kenneth Vermeer en Jasper Cillessen keken toe; zij kwamen woensdag niet in actie.

Na rust werd het spel van Nederland bij vlagen iets rommeliger. De Portugezen wierpen de nodige provocaties in de strijd en speelden bij vlagen hard. Het leverde de thuisploeg, Nederland won in de historie slechts een keer eerder van Portugal, fases na rust de regie op. Invaller Van Rhijn voorkwam hoogstpersoonlijk dat Danny in de tweede helft gelijk kon maken. Aan de overkant kregen Arjen Robben en oud-Ajacied Klaas Jan Huntelaar kansen om de voorsprong uit te breiden.

Portugal nam het heft in de laatste twintig minuten extra stevig in handen. Het leidde tot een toenemend aantal aanvalsgolven op het doel van Michel Vorm. Oranje had het zwaar en moest enkele minuten voor tijd toezien hoe Ronaldo, uit een doorgeschoten corner, van dichtbij toesloeg: 1-1. Daarmee lukte het Oranje opnieuw niet om een wedstrijd van de Portugezen te winnen.

Opstelling Nederlands elftal:
Vorm; Verhaegh (47. Van Rhijn), De Vrij, Martins Indi, Blind; Wijnaldum, Van der Vaart (46. Van Ginkel), Strootman; Lens (82. Schaken), Van Persie (58. Huntelaar), Robben.

Toby Alderweireld duelleert met Franck Ribery tijdens België - Frankrijk. Toby Alderweireld duelleert met Franck Ribery tijdens België - Frankrijk.

Niklas Moisander speelde een hoofdrol voor de Finse ploeg. De Finnen waren gastheer voor Slovenië en hadden in de Ajacied de maker van de openingstreffer. Op aangeven van oud-Ajacied Teemu Tainio opende Moisander de score na 35 minuten spelen. Finland, met ook ex-Ajacied Petri Pasanen in de gelederen, liep uiteindelijk uit naar 2-0.

Ook voor Kolbeinn Sigthórsson was het een mooie voetbalavond. De spits nam namens IJsland de complete doelpuntenproductie tegen de Fäeröer Eilanden voor zijn rekening. Sigthórsson scoorde na een half uur, waarna hij in de negentigste minuut nogmaals toesloeg: 2-0.

Toby Alderweireld was basisspeler bij België, dat het woensdag voor eigen publiek opnam tegen Frankrijk. In Brussel kwamen noch de Rode Duivels noch de Franse haantjes tot scoren: 0-0. Alderweireld keert donderdag met negentig wedstrijdminuten in de benen terug bij zijn club; de Belg speelde de hele wedstrijd.

Denemarken leed een pijnlijke nederlaag op bezoek bij Polen. Met Christian Eriksen, Nicolai Boilesen en Viktor Fischer in de basis, gingen de Denen met 3-2 onderuit. Na een redelijk op-en-neer golvende wedstrijd incasseerden de gasten na een uur de 3-2. Het lukt het laatste half uur niet meer om die schade te repareren. Boilesen werd, zoals vooraf afgesproken, direct na rust vervangen. Fischer werd na 72 minuten vervangen door oud-Ajacied Michael Krohn-Dehli. Eriksen mocht tot het laatste fluitsignaal blijven staan.

Lucas Andersen was 53 minuten bij de partij bij Denemarken Onder 21. Op Stangmore Park in Dungannon hadden de Deense talenten weinig moeite met de leeftijdgenoten uit Ierland: 1-4. Kort nadat de Ajacied naar de kant was gehaald namen de Denen een beslissende en uiteindelijk ook definitieve voorsprong.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven), Pro Shots