Menu
Oranje speelt gelijk tegen Japan

Oranje speelt gelijk tegen Japan

Het Nederlands elftal heeft de oefenwedstrijd tegen Japan zaterdagmiddag gelijkgespeeld: 2-2. In het Belgische Genk, de bijzondere speellocatie voor Japan - Nederland, hadden drie Ajacieden (Jasper Cillessen, Daley Blind en Siem de Jong) een basisplaats in het keurkorps van bondscoach Louis van Gaal. Niklas Moisander speelde met Finland vriendschappelijk gelijk tegen Wales: 1-1.

Japan maakt momenteel een oefentournee door Europa. De Aziaten waren daarom ‘in de buurt’ en direct een gewenste oefenpartner voor Oranje, in de voorbereiding op het WK van 2014 in Brazilië. Dinsdag oefent het Nederlands elftal op de vertrouwde voetbalgrond van de Amsterdam ArenA tegen Colombia. Blind en Cillessen speelden het hele duel met de Japanners. Siem de Jong werd twintig minuten voor tijd gewisseld voor Memphis Depay.

Cillessen mag zich als doelman dus eerste keus noemen van Van Gaal. De Ajacied kreeg zaterdag (opnieuw) de voorkeur boven zijn selectiegenoten Tim Krul en oud-Ajacied Maarten Stekelenburg. Daley Blind opereerde vanaf de kick-off van de lunchwedstrijd als linksback. Later schoof hij door naar een controlerende stek op het middenveld. Siem de Jong werd bij Oranje getest als spits. De afmelding van de geblesseerde Robin van Persie, voor het WK de beoogde eerste spits, en het niet voor handen zijn van fitte vervangers, zorgde ervoor dat De Jong afgelopen week last minute aan de selectie werd toegevoegd.

Jasper Cillessen was tegen Japan eerste keus voor bondscoach Louis van Gaal. Jasper Cillessen was tegen Japan eerste keus voor bondscoach Louis van Gaal.

Nederland startte uitstekend tegen de Japanners. Voormalig Ajacied Rafael van der Vaart hielp de uitploeg al na twaalf minuten aan een voorsprong: 0-1. De middenvelder strafte een fout van Uchida (die de bal pardoes voor de voeten van Van der Vaart kopte) keihard af. Zeven minuten voor rust verdubbelde Arjen Robben de voorsprong. De aanvaller van Bayern München krulde de bal artistiek in de kruising: 0-2. Osako deed een minuut voor rust iets terug namens de Japanners. Oranje haalde daarmee nét niet schadevrij de rust: 1-2.

Na de pauze liet Nederland de gelegenheidsgastheer alle ruimte. De Japanners namen dankbaar het initiatief over en hadden in Keisuke Honda de maker van de fraaie 2-2. De oud-speler van VVV-Venlo was na een uur het scorende eindstation na een flitsende aanval, dwars door de defensie van Oranje. Japan liet vervolgens de grootste kansen liggen (terwijl ook Cillessen een enkele keer fraai redde) om het duel te winnen. Zover kwam het uiteindelijk niet. Oranje kwam daarmee op de valreep goed weg.

,,Je wilt stappen maken, maar dit gelijkspel voelt daarom als een nederlaag’’, was aanvoerder Arjen Robben voor de camera van SBS6 kritisch over het resultaat van zijn ploeg. Van Gaal sloot zich bij zijn captain aan: ,,Het verval tussen onze eerste en tweede helft was veel te groot. Dat mag ons niet overkomen.’’

Opstelling Nederlands elftal (in de oefenwedstrijd tegen Japan in Genk):
Cillessen; Janmaat, De Vrij, Vlaar, Blind; Strootman, N. de Jong (46. Willems), Van der Vaart (78. De Guzman); Robben, S. de Jong (69. Depay), Lens.

Niklas Moisander speelde zaterdagavond met Finland vriendschappelijk gelijk tegen Wales: 1-1. De Ajacied behoorde tot de startende elf Finnen in Cardiff. In het Cardiff City Stadium keek Finland bijna een half uur lang tegen een 1-0-achterstand aan. In de slotfase tekende Riski alsnog voor de gelijkmaker. Moisander speelde een dik uur mee. Na 62 minuten werd de verdediger gewisseld voor oud-Ajacied Petri Pasanen.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Pro Shots/Stanley Gontha

Treurnis overheerst na afloop bij Daley Blind na het 2-2-gelijkspel tegen Japan. Treurnis overheerst na afloop bij Daley Blind na het 2-2-gelijkspel tegen Japan.