Menu
Oranje tankt vertrouwen en klopt Wit-Rusland; doelpunt Klaassen

Oranje tankt vertrouwen en klopt Wit-Rusland; doelpunt Klaassen

Het Nederlands elftal heeft de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland vrijdag royaal gewonnen: 4-1. In de Rotterdamse Kuip pikte Davy Klaassen zijn doelpunt mee. De Ajacied had een basisplaats, terwijl Joël Veltman de hele avond op de bank bleef. Net als Klaassen hadden ook de oud-Ajacieden Maarten Stekelenburg, Wesley Sneijder en Daley Blind een basisplaats.

Bondscoach Danny Blind liet Rick Karsdorp als rechtsback debuteren in de hem vertrouwde Kuip. Quincy Promes opende na precies een kwartier de score. Nadat de bal ietwat gelukkig via spits Vincent Janssen bij Promes was beland, haalde de rechtsbuiten laag en doeltreffend uit: 1-0. Het was zijn eerste treffer in het shirt van het Nederlands elftal.

Buitenspelpositie
Tien minuten later leek Virgil van Dijk de voorsprong van Oranje te verdubbelen. De verdediger gleed de scherp aangesneden vrijetrap van Sneijder in het Wit-Russische doel. Van Dijk was helaas volgens de arbitrage te vroeg gestart en scoorde in buitenspelpositie. De treffer werd ten onrechte geannuleerd.

Het bleek uitstel van executie voor de Wit-Russen, die een speelronde eerder Frankrijk nog op 1-1 hielden. Het was opnieuw Promes die toesloeg. Het schot van de aanvaller van Spartak Moskou caramboleerde via een Wit-Russisch been voorbij keeper Gorboenov. Oranje leek al vroeg in de kwalificatiewedstrijd op rozen te zitten.

De complete bank van Oranje viert het feestje mee met Quincy Promes, die de 1-0 heeft gemaakt. Ook Joël Veltman (tweede van rechts, boven) is blij met de openingsgoal.
De complete bank van Oranje viert het feestje mee met Quincy Promes, die de 1-0 heeft gemaakt. Ook Joël Veltman (tweede van rechts, boven) is blij met de openingsgoal.

Tegentreffer
Oranje begon tóch slecht aan de tweede helft. In de tweede minuut kon Rios van dichtbij binnentikken. Het Nederlands elftal incasseerde daarmee de tegentreffer die in de slotfase van de eerste helft al in de lucht hing. In plaats van een bevrijdend doelpunt, leek de 2-0 van Promes wel een beklemmende uitwerking te hebben op Oranje. Stekelenburg kon weinig beginnen tegen de aansluitingstreffer. Met de 2-1 leek het Nederlands elftal een lastige tweede helft tegemoet te gaan.

DOELPUNT! En het verschil is weer twee! #NEDWRU pic.twitter.com/dpMcP08SnC

— OnsOranje (@OnsOranje) 7 oktober 2016

Klaassen bracht het verschil in treffers tien minuten na rust weer terug tot twee treffers. Janssen kon uithalen na dramatisch verdedigen van de Wit-Russen. De aanvaller van Tottenham Hotspur mikte zijn inzet op de paal. In de rebound sloeg Klaassen alsnog feilloos toe: 3-1. In de 64ste minuut had Janssen zijn vizier wel op scherp staan. De spits rondde een fraaie demarrage perfect af met een snoeihard schot. Met de 4-1 was het WK-kwalificatieduel definitief gespeeld.

Wijnaldum
Georginio Wijnaldum was een kwartier voor tijd dicht bij een vijfde treffer, maar hij raakte de paal. Drie dagen voor de volgende WK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk, bleven problemen verder uit voor het thuisland. Oranje tankte tegen Wit-Rusland onverwacht veel zelfvertrouwen. Wie weet waartoe de internationals maandag in de Amsterdam ArenA in staat zijn. Oranje zal het maandag in de ArenA wel zonder Sneijder moeten doen. De international raakte geblesseerd in het duel met de Wit-Russen en is maandag niet inzetbaar.

Nederlands elftal:
Stekelenburg; Karsdorp, Bruma, Van Dijk, Blind; Wijnaldum, Strootman (79. Clasie), Klaassen; Promes, Janssen (83. Dost), Sneijder (46. Pröpper).

Oud-Ajacied Daley Blind viert een overwinnaarsfeestje met Davy Klaassen.
Oud-Ajacied Daley Blind viert een overwinnaarsfeestje met Davy Klaassen.
Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Pro Shots/Erwin Spek en Stanley Gontha