Menu
Oranje ten val gebracht door Rusland

Oranje ten val gebracht door Rusland

Het Nederlands elftal is zaterdagavond uitgeschakeld op het EK. Het Rusland van bondscoach Guus Hiddink bleek in de verlenging met 3-1 te sterk. Ajacied John Heitinga viel in de tweede helft in.

Edwin van der Sar speelde tegen Rusland zijn laatste interland. FOTO: PROSHOTS/STANLEY GONTHA Edwin van der Sar speelde tegen Rusland zijn laatste interland. FOTO: PROSHOTS/STANLEY GONTHA

Na de fantastische prestaties in de poulefase waren de verwachtingen voor de kwartfinale hooggespannen. Meer dan honderdduizend Nederlanders waren naar Basel gekomen om het voetbalfeest van dicht bij mee te vieren. Helaas voor hen maakten Oranje nauwelijks aanspraak op een vervolg van het toernooi. Rusland overspeelde Oranje, dat veel moeite had met de bewegelijke opponent. Edwin van der Sar hield zijn land nog lang in de race met prachtige reddingen.

In deze wedstrijd koos Marco van Basten wederom voor het elftal dat zo goed speelde tegen Italië en Frankrijk. Maar het team kwam lang niet tot de prestaties van afgelopen week. Dat lag niet alleen aan de magere verrichtingen van Oranje; Rusland speelde uitstekend. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de formatie van Hiddink de leiding nam. Robin van Persie was in de tweede helft Dirk Kuyt komen vervangen, Khalid Boulahrouz maakte plaats voor John Heitinga, toen Pavlioetsjenko raak schoot. Vier minuten voor tijd zorgde Ruud van Nistelrooy dat de hoop bij het Oranje-legioen nog levend bleef. Hij kopte uit een vrije trap van Wesley Sneijder raak, 1-1.

John Heitinga en Rafael van der Vaart balen van de uitschakeling. FOTO: PROSHOTS/PETER LOUS John Heitinga en Rafael van der Vaart balen van de uitschakeling. FOTO: PROSHOTS/PETER LOUS

In de verlenging zaten de spelers van het Nederlands elftal er helemaal doorheen. Rusland ging echter onverdroten voort. Invaller Torbinski en uitblinker Arsjavin zorgden met goals in 112de en 116de minuut voor een zware nederlaag voor het Nederlands team, 3-1. Een dramatisch einde van de interland-carrière van oud-Ajacied Edwin van der Sar. Hij had al eerder aangegeven dat het EK zijn laatste optreden voor Oranje zou zijn. Van der Sar speelde 128 interlands en debuteerde onder Guus Hiddink.

Ook voor Marco van Basten, John van 't Schip en Rob Witschge was het de laatste interland als technische staf; zij melden zich op 14 juli bij Ajax.

Nederland: Edwin van der Sar, Khalid Boulahrouz (54. John Heitinga), André Ooijer, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst, Dirk Kuyt (46. Robin van Persie), Nigel de Jong, Rafael van der Vaart, Orlando Engelaar (62. Ibrahim Afellay), Wesley Sneijder, Ruud van Nistelrooij.