Menu
Oranje troeft Denemarken af

Oranje troeft Denemarken af

Met de Ajacieden Maarten Stekelenburg en Gregory van der Wiel aan Nederlandse zijde in de basis en Dennis Rommedahl aan Deense zijde stond maandagmiddag Nederland – Denemarken op het WK-affiche. Het aantal Ajacieden groeide gedurende de wedstrijd, want ook Demy de Zeeuw en Christian Eriksen kwamen nog binnen de lijnen. Oranje won met 2-0.

Oranje kende een aarzelende start tegen de Denen, die verrassend sterk voor de dag kwamen. Het team van trainer en oud-Ajacied Morten Olsen speelde geconcentreerd, compact en haalde de angel uit het Nederlandse aanvalsspel. Olsen had verrast met het opstellen van spits Bendtner van wie werd gevreesd dat hij het hele WK aan zich voorbij zou moeten laten gaan wegens een blessure. Hij stond echter gewoon in de basis en voerde samen met Rommedahl de aanval van de Denen aan. Samen waren zij ook verantwoordelijk voor de eerste grote kans van de wedstrijd. In de 28ste minuut gaf Rommedahl uitstekend voor en kopte Bendtner net naast. Later in de eerste helft probeerde de Ajacied het zelf, maar zijn clubgenoot Stekelenburg had het schot van Rommedahl uitstekend in de smiezen.

Van Nederlandse kant viel in de eerste helft teleurstellend weinig te noteren. Wel stoomde Gregory van der Wiel een paar keer goed op, maar de voortzetting was matig. Oud-Ajacied Wesley Sneijder probeerde tot twee keer toe een vrije trap van grote afstand tussen de palen te krijgen. De eerste poging ging hoog over, de tweede strandde al in de eenmansmuur.

Ajacied Christian Eriksen, de jongste WK-deelnemer, in duel met clubgenoot en tegenstander Demy de Zeeuw. Ajacied Christian Eriksen, de jongste WK-deelnemer, in duel met clubgenoot en tegenstander Demy de Zeeuw.

In de tweede helft kwam er verrassend snel toch een voorsprong voor Nederland. AZ-speler Simon Poulsen kopte in de 46ste minuut na een voorzet van Van Persie via de rug van Agger in eigen doel, 1-0. Dat gaf Oranje een impuls, terwijl de tegenslag bij de Denen negatief doorwerkte.
Olsen liet een kwartier voor tijd de achttienjarige Ajacied Christian Eriksen zijn WK-debuut maken. De jonge Eriksen moest voor aanvoer naar de nieuwe voorhoede, Beckman en oud-Ajacied Gronkjaer, zorgen. Maar daar slaagde de Deense formatie niet meer in, terwijl Oranje met invallers Elia en Affelay nieuw elan kreeg. Vijf minuten voor tijd dwong Elia met een geplaatst schot Sørensen tot een redding. De doelman tikte de bal zo voor de uitstekend doorgelopen Dirk Kuyt, die 2-0 maakte. In de 88ste minuut bracht bondscoach Bert van Marwijk zijn derde en in totaal de vijfde Ajacied binnen de lijnen. Demy de Zeeuw verving Nigel de Jong. Aan de stand veranderde niets meer en Oranje won zo zijn eerste wedstrijd op het WK. Zaterdag wacht Japan.

Nederland – Denemarken 2-0 (0-0)
Scoreverloop: 46. Agger (ed) 1-0, 85. Kuyt 2-0
Scheidsrechter: Lannoy (Frankrijk)
Kaarten: De Jong, Van Persie (beiden Nederland), Kjaer (Denemarken)

Opstellingen:
Nederland: Stekelenburg; Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst, De Jong (88. De Zeeuw), Van Bommel; Kuyt, Van Persie (77.Affelay), Sneijder, Van der Vaart (67. Elia).
Denemarken: Sørensen, C. Poulsen, Kjaer, Agger, L. Jacobsen, Jørgensen, Bendtner (62. Beckman), Kahlenberg (73. Eriksen), S. Poulsen, Rommedahl, Enevoldsen (56. Gronkjaer).

Tekst:Ajax.nl
Foto's: Proshots/Dennis Spaan