Menu

Oranje uitgeschakeld

De invalbeurt van Ajacied Rafael van der Vaart hielp Oranje niet langs Portugal op weg naar de finale. Van der Vaart viel kort na rust in bij een 1-0 achterstand. Koud in het veld zag de aanvoerder van Ajax het thuisland al op 2-0 komen. Dat Andrade de bal nog over zijn eigen keeper Ricardo werkte, hielp niets. Oranje moet naar huis, Portugal speelt zondag de finale. Wesley Sneijder en Johnny Heitinga bleven op de bank.

Na het eigen doelpunt van Andrade mocht een inmiddels volledig op de aanval spelend Nederlands elftal - ook Roy Makaay en Pierre van Hooijdonk waren ingevallen -hopen op een stuntje. Ook met drie centrumspitsen in de formatie bleef de verlossende gelijkmaker echter uit. De meeste spelers van het Nederlands elftal werden tegen Portugal voor de derde keer in een grote eindronde in de halve finale uitgeschakeld. Op het wereldkampioenschap in Frankrijk was zes jaar geleden Brazilië de grote hindernis richting de finale. Voor eigen publiek op EURO 2000 ging niet Nederland maar Italië naar de finale.

Stam, Overmars, Bosvelt en de geblesseerde De Boer namen in Lissabon zonder prijs afscheid van hun interlandloopbaan. Cocu, Davids en Reiziger beraden zich nog op hun toekomst. De vraag is ook of de bondscoach op weg naar het WK in Duitsland nog wil beschikken over dertigers als Van Hooijdonk en Waterreus. De kans is levensgroot dat de KNVB op zoek moet naar een opvolger voor Advocaat. De bondscoach heeft met deelname aan de halve finale van het EK aan de doelstelling van de Nederlandse
voetbalbond voldaan. Na de heftige kritiek op zijn functioneren als bondscoach heeft Advocaat waarschijnlijk de lust verloren om zijn contract tot en met het WK in 2006 uit te dienen.

Ook bij vroegtijdig vertrek heeft Advocaat aan zijn voornaamste doelstelling voldaan. Met deelname aan de halve finales van het EK heeft het Nederlands elftal zich gerevancheerd voor het gemiste WK twee jaar geleden in het WK in Japan en Zuid-Korea. Het is dan aan de nieuwe bondscoach om met aanstormende talenten als Van der Vaart, Heitinga, Robben, Sneijder en mogelijk ook De Jong en van Persie aan een nieuw Nederlands elftal te bouwen.

Portugal was vanaf het eerste fluitsignaal de betere ploeg, gesteund door het fanatieke thuispubliek. Onder aanvoering van spelmaker Deco en aanjager Figo stond de Nederlandse defensie al snel onder grote druk. Vooral Van Bronckhorst beleefde een hele moeilijke avond.

Bij de openingstreffer van Ronaldo in de 26ste minuut viel op hoe vrij de buitenspeler van Manchester United na een goed genomen hoekschop van Deco raak kon koppen. Reiziger stond te ver bij hem weg om mee te springen.

Nog geen minuut later kreeg Overmars een goede kans op de gelijkmaker. Hij schoot over. Van Nistelrooy zag een treffer terecht wegens buitenspel afgekeurd en het Nederlands elftal had geluk dat Figo vlak voor rust op de paal schoot. Pauleta stuitte
bovendien nog van heel dichtbij op Van der Sar. Met Makaay voor de moegestreden Overmars en Van der Vaart in plaats van Bouma ging Oranje op zoek naar de gelijkmaker. Maniche maakte in de 58ste minuut echter prachtig de tweede Portugese treffer.

Dankzij een eigen doelpunt van Andrade mocht Oranje ruim twintig minuten hopen op de gelijkmaker. Van Hooijdonk kwam nog voor Robben. Ook de spits van Fenerbahce kon echter niet voorkomen dat Portugal zondag tegen de winnaar van het duel tussen Griekenland en Tsjechië de finale speelt.

Donderdagavond komen nog twee Ajacieden in actie met Tsjechië. Tomás Galásek en Zdenek Grygera mogen zich eind juli als laatste toevoegen aan de selectie van Ajax omdat zij het langst op het EK actief zijn geweest. Wat zal het mooi zijn als ze dat doen met een Europese titel op zak. Zodat zíj, na winst op Griekeland in de halve finale, voor hun ploeggenoten revanche kunnen nemen op het organiserende land.

Portugal - Nederland 2-1 (1-0). 27. Ronaldo 1-0, 58. Maniche 2-0, 63. Jorge Andrade 2-1 (e.d.). Scheidsrechter: Frisk (Zwe). Toeschouwers: 46.697. Gele kaart: Ronaldo, Figo, Nuno Valente (Portugal), Robben, Overmars, Van Nistelrooij (Nederland).

Portugal: Ricardo; Miguel, Ricardo Carvalho, Jorge Andrade en Nuno Valente; Costinha, Maniche (87. Couto), Deco en Figo; Pauleta (75. Nuno Gomes) en Ronaldo (68. Petit).
Nederland: Van der Sar; Reiziger, Bouma (56. Van der Vaart), Stam en Van Bronckhorst; Seedorf, Cocu en Davids; Overmars (46. Makaay), Van Nistelrooy en Robben (81. Van Hooijdonk).

Bron: ANP en Ajax.nl
Foto: Proshots/Stanley Gontha