Menu
Oranje verliest ook tweede duel op EK

Oranje verliest ook tweede duel op EK

Nederland heeft ook zijn tweede duel op het EK 2012 verloren. Na de nederlaag tegen Denemarken volgde woensdagavond een nieuwe deceptie tegen Duitsland, 1-2. Ajacied Gregory van der Wiel speelde de hele wedstrijd.

De enige wijziging bij Oranje ten opzichte van de openingswedstrijd tegen Denemarken, was dat Joris Mathijsen zijn plek centraal achterin weer kon innemen. Mathijsen was zaterdag nog geblesseerd, maar tegen Duitsland weer fit waardoor Ron Vlaar zijn plek moest afstaan.

Hoewel Oranje sterk opende en vooral de snelheid van Robben en Van Persie de Duitsers zorgen baarde, was het Duitsland, dat via Özil al op de paal had geschoten, dat de openingsgoal scoorde. In de 24ste minuut kon Schweinsteiger vrij aannemen en bediende hij Gomez. De spits van Bayern München draaide uitstekend weg en schoot raak, 0-1. Twee minuten later schoot Robben, teamgenoot van Gomez in München, uitstekend in. Robben vond echter Neuer, ook al van Bayern München, op zijn pad.

In de 37ste minuut voorkwam Maarten Stekelenburg hoogstpersoonlijk de 2-0 toen Badstuber inschoot. Maar nog geen minuut later kwam die marge toch op het scorebord toen Gomez de bal prima kreeg aangespeeld en fenomenaal uithaalde. In de slotfase van de eerste helft voorkwam Stekelenburg een helemaal hopeloze achterstand door de bal na een vrije trap van Schweinsteiger uit zijn doel te houden.

Gregory van der Wiel in duel met Lukas Podolski. Gregory van der Wiel in duel met Lukas Podolski.

In de tweede helft mochten Klaas Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart invallen voor Mark van Bommel en Ibrahim Afelay. De goede bedoelingen ten spijt, waren het toch de Duitsers die de beste kansen kregen. Het was dat Stekelenburg in de 53ste minuut een aantal inzetten uitstekend pareerde, anders was de missie wel heel snel over geweest.

In plaats van tegen een grotere achterstand aan te lopen, sloot Nederland in de 73ste minuut aan. Een prachtige actie van Robin van Persie en dito treffer betekende de 2-1. Tien minuten voor tijd bouwde de Duitse bondscoach Joachim Löw een extra zekerheid in zijn ploeg in: Kroos kwam voor Özil. Van Marwijk zette kort daarna zijn laatste wissel in: Dirk Kuyt kwam voor Arjen Robben. De nieuwe aanvoerder Van der Vaart schoot vijf minuten voor tijd nog voorlangs. Dichterbij kwam Oranje niet.

Door de nederlaag is Nederland in de vooraf als Poule des Doods bestempelde groep de enige ploeg zonder punten. Duitsland leidt na twee wedstrijden met zes punten, gevolgd door Denemarken en Portugal met drie. Oranje heeft nog een kleine kans om zich alsnog te plaatsen voor de kwartfinale als er zondag wordt ruim gewonnen van Portugal en Duitsland wint van Denemarken.

Nederland - Duitsland 1-2

Scoreverloop: 24. Gómez 0-1, 38. Gómez 0-2, 73. Van Persie 1-2

Scheidsrechter: Eriksson (Zweden)

Toeschouwers: 35.000

Gele kaarten: N. de Jong, Willems (Nederland), Boateng (Duitsland)

Nederland: Stekelenburg, Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Willems, Robben (83. Kuyt), Van Bommel (46. Van der Vaart), Sneijder, N.de Jong, Afellay (46. Huntelaar), Van Persie

Duitsland: Neuer, Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm, Müller (90+2 L.Bender),
Khedira, Özil (81. Kroos), Schweinsteiger, Podolski, Gómez (72. Klose)

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Proshots/Stanley Gontha