Menu
Oranje verliest punten tegen Roemenië

Oranje verliest punten tegen Roemenië

Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd de EK-kwalificatieinterland tegen Roemenië winnend af te sluiten. Met vier Ajacieden in de basisopstelling kwam Oranje niet verder dan 0-0.

Maarten Stekelenburg was de vervanger van de geblesseerde Edwin van der Sar. Bondscoach Marco van Basten schonk Wesley Sneijder zijn vertrouwen met een centrale rol op het middenveld. Ryan Babel en Klaas Jan Huntelaar doken op in de aanval. Urby Emanuelson voegde zich tien minuten voor tijd bij zijn clubgenoten in het veld. De linkspoot was de vervanger van Denny Landzaat.

Wesley Sneijder duelleert op het middenveld. De Ajacied speelde een centrale rol op het middenveld. Wesley Sneijder duelleert op het middenveld. De Ajacied speelde een centrale rol op het middenveld.

De forse Amsterdamse inbreng ten spijt, kon Oranje niet overtuigen in de Kuip. Dat was vooral spijtig voor het supporterslegioen op de tribunes. Ook Ryan Babel baalde na afloop. Flink zelf. De vleugelspeler behoorde met zijn acties en demarrages, net zo makkelijk over links als rechts, tot de gevaarlijkste internationals. Babel is op dit moment een smaakmaker bij Ajax en de nationale ploeg. ,,Als team hadden we vandaag een mindere dag, toch hebben we een paar kleine kansjes gehad’’, keek de aanvaller ontevreden terug. ,,In een thuiswedstrijd neem je toch wat meer risico. Dat was vandaag niet anders. Helaas hadden we moeite met het vinden van onze vrije man op het middenveld. Dat maakte deze interland extra lastig. Roemenië heeft het met dit gelijkspel in elk geval wel goed gedaan.’’

Ryan Babel houdt controle over de bal. De aanvaller behoorde tot de dreigendste internationals. Ryan Babel houdt controle over de bal. De aanvaller behoorde tot de dreigendste internationals.

Maarten Stekelenburg bewees zich als waardig vervanger van recordinternational Van der Sar. De goalie van Oranje maakte een solide indruk; de Ajacied kwam geen moment in de problemen. Stekelenburg behoedde Oranje in de slotminuten zelfs voor een nederlaag met een redding op het schot van Adrian Mutu. Ook de Roemeense ploeg van bondscoach Victor Piturca kwam slechts sporadisch in het nauw. Nederland faalde in de afwerking (of in de laatste pass) óf liep zich stuk op de hechte Roemeense defensie. Oud-Ajacied Bogdan Lobont stond in het Rotterdamse voetbalpaleis geen tegentreffers toe. Spits Huntelaar werd door zijn collega’s ook zelden bereikt. Als de bal al eens in de buurt van de Ajacied kwam, probeerde vooral Dorin Nicolae Goian Huntelaar met handen én voeten te stoppen. De verdediger liep daarbij slechts geel op. Treurig genoeg creëerde Oranje zichzelf vrijwel geen uitgespeelde kans. Huntelaar zal zich zelden zo onmachtig hebben gevoeld als tegen de Roemenen. Het was alsof de spits op een eiland stond. Onbereikbaar voor de Oranje-hemden om zich heen.

Urby Emanuelson kwam elf minuten voor tijd in het veld voor Denny Landzaat. Urby Emanuelson kwam elf minuten voor tijd in het veld voor Denny Landzaat.

Net als de geblesseerde Van der Sar bekeek ook Cristian Chivu de povere landenwedstrijd vanaf de tribune. De vedette brak onlangs zijn neus in het Champions Leaguetreffen met Olympique Lyon. John Heitinga bleek een persoonlijk succesje opnieuw (nog) niet gegund. Heitinga moest de laatste interlands genoegen nemen met een rol als reserve. De 24-voudig international hoopt binnenkort echt een vijfentwintigste ‘cap’ op zijn palmares bij te mogen schrijven. Van Basten had de Ajacied in vorm tegen de Roemenen niet nodig. Misschien kan Heitinga zich woensdag opmaken voor een nieuwe mijlpaal. Dan speelt Nederland de uitwedstrijd tegen Slovenië. Hopelijk komt Oranje dan beter voor de dag.

Klaas Jan Huntelaar probeert een gaatje te vinden in de Roemeense verdedigingsmuur. Klaas Jan Huntelaar probeert een gaatje te vinden in de Roemeense verdedigingsmuur.

Ondanks het teleurstellend resultaat blijft Oranje groep G van de EK-kwalificatie aanvoeren. Oranje heeft drie punten meer dan Roemenië en Bulgarije. Beide voornaamste concurrenten van het Nederlands elftal hebben wel een wedstrijd minder gespeeld.

Nederland – Roemenië: 0-0. EK-kwalificatiewedstrijd, Rotterdam.
Scheidsrechter: Merk (Dui). Toeschouwers: 49.000. Gele kaart: Van der Vaart, Jaliens (Nederland), Lobont, Goian, Codrea (Roemenië).

Nederland: Stekelenburg; Jaliens, Mathijsen, Bouma en Van Bronckhorst; Sneijder, Landzaat (80. Emanuelson) en Van der Vaart (86. Seedorf); Robben, Huntelaar en Babel.
Roemenië: Lobont: Contra, Tamas, Goian en Rat (76. Stefan); Nicolita, Cocis, Codrea (88. Rosu) en Radoi; Mutu en Marica (64. Niculae).

Babel passeert een tegenstander buitenom. Babel passeert een tegenstander buitenom.