Menu
Oranje verliest van Australië

Oranje verliest van Australië

Het Nederlands elftal heeft de vriendschappelijke interland tegen Australië verloren. In Eindhoven ging Oranje met 1-2 onderuit. Klaas Jan Huntelaar scoorde de enige Nederlandse treffer. Maarten Stekelenburg kreeg rood.

Maarten Stekelenburg heeft zojuist rood gekregen en verlaat het veld. Maarten Stekelenburg heeft zojuist rood gekregen en verlaat het veld.

De doelman speelde daarmee ongewild een hoofdrol in de vriendschappelijke interland. Kort voor de rust moest Stekelenburg een verkeerde terugspeelbal van John Heitinga corrigeren. De oud-Ajacied schoof de bal nonchalant in de voeten van Joshua Kennedy, die uiteindelijk via de uitgekomen Stekelenburg naar de grond ging. Oranje kreeg een strafschop tegen én verloor zijn doelman, die met rood van het veld werd gestuurd.

Klaas Jan Huntelaar bezorgde Oranje al na zes minuten een 1-0-voorsprong. Klaas Jan Huntelaar bezorgde Oranje al na zes minuten een 1-0-voorsprong.

Harry Kewell werkte de bal vervolgens simpel voorbij de in allerijl voor Huntelaar ingebrachte doelman Henk Timmer. Kewell bracht de gasten daarmee opnieuw naast Oranje, dat eerder door een treffer van Huntelaar een voorsprong had genomen. In de zesde minuut bediende Ryan Babel zijn voormalig clubgenoot op maat. Huntelaar koos uitstekend positie en werkte de bal hard en zuiver voorbij doelman Schwarzer.

Met een man minder hield het Nederlands elftal uiteindelijk geen stand tegen de ploeg van bondscoach Pim Verbeek. Een kwartier voor tijd kopte Kennedy de bal via de grond voorbij Timmer: 1-2. Die klap kwam Oranje niet meer te boven. Het enige goede nieuws voor Oranje kwam na de wedstrijd. De rode kaart van Maarten Stekelenburg levert de goalie ‘slechts’ een schorsing op voor een vriendschappelijke interland.

Ryan Babel verzorgde de assist waaruit Klaas Jan Huntelaar al in de beginfase wist te scoren. Ryan Babel verzorgde de assist waaruit Klaas Jan Huntelaar al in de beginfase wist te scoren.

De Ajacied is er woensdag dus gewoon bij in en tegen Macedonië. Het treffen met de Australiërs gold als een generale repetitie voor het WK-kwalificatieduel tegen de Macedoniërs. Woensdag speelt Oranje zijn eerste interland in de kwalificatiereeks in Skopje. Macedonië zorgde zaterdag al direct voor een verrassing door Schotland met 1-0 te verslaan. De komende tegenstander van Oranje pakte daarmee de eerste, kostbare punten in de race om een ticket voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika. In de poule van Oranje werd nog een kwalificatieduel gespeeld. De ontmoeting tussen Noorwegen en IJsland leverde geen winnaar op: 2-2.

Opstelling Oranje:
Stekelenburg; Heitinga, Ooijer, Mathijsen, Van Bronckhorst; Van Persie (46. Kuyt), Van Bommel, Van der Vaart (71. Afellay), De Jong; Babel (83. Vennegoor of Hesselink) en Huntelaar (45. Timmer).

Een voetballend hoogstandje van Klaas Jan Huntelaar. De spits werd noodgedwongen vlak voor rust naar de kant gehaald. De Ajacied werkte de eerste helft wel aan zijn uitmuntende moyenne. In de laatste zeven interlands schoot Huntelaar ook zeven keer raak. Een voetballend hoogstandje van Klaas Jan Huntelaar. De spits werd noodgedwongen vlak voor rust naar de kant gehaald. De Ajacied werkte de eerste helft wel aan zijn uitmuntende moyenne. In de laatste zeven interlands schoot Huntelaar ook zeven keer raak.

Ook elders in Europa verdedigden Ajacieden hun landseer. Zo opende Dennis Rommedahl de WK-kwalificatiereeks met Denemarken in en tegen Hongarije. In het Ferenc Puskas Stadion werd niet gescoord: 0-0. De Deense bondscoach Morten Olsen deed negentig minuten lang een beroep op Rommedahl. Woensdag wacht de Denen de loodzware uitwedstrijd in Lissabon tegen Portugal. Ook Portugal – Denemarken wordt gespeeld als WK-kwalificatieduel.

België is de WK-kwalificatiereeks prima gestart. De Belgen waren zaterdag in Luik te sterk voor Estland: 3-2. Oud-Ajacied Wesley Sonck was met zijn twee treffers de grote man bij het thuisland. Jan Vertonghen speelde de hele wedstrijd. Thomas Vermaelen begon ook in de basis, maar hij werd een kwartier voor tijd gewisseld. Jelle van Damme – ook al oud-Ajacied – was de vervanger van Vermaelen. Ook de Belgen vervolgen hun kwalificatiereeks met een pittig uitduel. Woensdag treedt Turkije op als gastheer voor de Belgische selectie.

Armenië, ingedeeld in de groep met België, opende de kwalificatiereeks voor deelname aan het WK met een nederlaag tegen Turkije. In Jerevan waren de gasten met 0-2 te sterk. Edgar Manucharyan startte in de basis, maar werd een kwartier voor tijd naar de kant gehaald. De Armenen mogen woensdag hun revanche halen op Europees kampioen Spanje. Manucharyan en zijn ploeggenoten treden aan in Albacete.

John Heitinga bracht Stekelenburg, en naar later bleek, heel Oranje in de problemen met zijn foutieve terugspeelbal. Met een man minder verloor Oranje uiteindelijk van Australië. John Heitinga bracht Stekelenburg, en naar later bleek, heel Oranje in de problemen met zijn foutieve terugspeelbal. Met een man minder verloor Oranje uiteindelijk van Australië.
Net als bondscoach Bert van Marwijk beleefde ook assistent-bondscoach Frank de Boer zijn tweede interland als lid van de technische staf van Oranje. Beide oud-spelers zullen het treffen met de Ausies het liefst zo snel mogelijk willen vergeten. Net als bondscoach Bert van Marwijk beleefde ook assistent-bondscoach Frank de Boer zijn tweede interland als lid van de technische staf van Oranje. Beide oud-spelers zullen het treffen met de Ausies het liefst zo snel mogelijk willen vergeten.