Menu
Oranje vernedert Spanje

Oranje vernedert Spanje

Het Nederlands Elftal met de Ajacieden Jasper Cillessen en Daley Blind in de basis en Joël Veltman als invaller is het wereldkampioenschap in Brazilië uitstekend begonnen. In de reprise van de WK-finale van 2010 nam Oranje ondubbelzinnig revanche en wees wereldkampioen Spanje met 1-5 terug.

Oranje kwam in de eerste helft op een 1-0-achterstand toen Xabi Alonso vanaf elf meter Cillessen, die wel de goede hoek indook, passeerde. Maar bij rust was de stand weer gelijk. Daley Blind passte geweldig op Robin van Persie die met een schitterende kopbal de Spaanse goalie Iker Casillas kansloos liet, 1-1. Kort daarvoor had Cillessen er met een prima redding voor gezorgd dat Spanje niet tot scoren kwam.

In de tweede helft gebeurde iets wat weinig fans voorspeld hadden. Nederland denderde over Spanje heen. Weer speelde Blind een belangrijke rol. Hij verzond opnieuw een lange loepzuivere pass die door Arjen Robben uitstekend werd gecontroleerd. De speler van Bayern München kapte Ramos en Piqué uit en schoot via de voet van Ramos de 1-2 binnen. De 1-3 volgde na een vrije trap van Wesley Sneijder. Hij stuurde de bal richting tweede paal, waar Stefan de Vrij geposteerd stond en Oranje’s derde achter de door Van Persie gehinderde Casillas werkte. Nog was de koek niet op. Want nadat een goal van Silva wegens buitenspel was afgekeurd, strafte Van Persie een fout van de Spaanse goalie af, 1-4.

Daarna bracht bondscoach Louis van Gaal ook de derde geselecteerde Ajacied binnen de lijnen. Joël Veltman mocht van binnen de lijnen de historische avond beleven. Er kwam zelfs nog een doelpunt bij. Ook Robben maakte in zijn 75e interland zijn tweede van de avond na een fantastische pass van Sneijder. Daarna droeg Veltman zijn steentje verdedigend bij door Fernando Torres van scoren te houden.

Iets na de wedstrijd stond Blind de NOS te woord en uiteraard ging het over zijn magistrale passes: ,,Ik weet dat Van Persie daar vaak loopt. Ik keek op, zag hem vertrekken, en zonder na te denken gaf ik de pass", sprak de Ajacied na afloop. ,,Daar geniet ik van. Dit voelt net zo goed als een goal maken."

Oranje speelt woensdag 18 juni om 18:00 uur de tweede wedstrijd van het WK tegen Australië.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Pro Shots/Stanley Gontha

Bondscoach Van Gaal feliciteert Jasper Cillessen. Bondscoach Van Gaal feliciteert Jasper Cillessen.
Arjen Robben en Robin van Persie scoorden allebei twee keer. Arjen Robben en Robin van Persie scoorden allebei twee keer.
Het basiselftal van Louis van Gaal met onder anderen Cillessen en Blind. Het basiselftal van Louis van Gaal met onder anderen Cillessen en Blind.