Menu
Oranje verslaat ook Roemenië

Oranje verslaat ook Roemenië

Het Nederlands elftal heeft ook zijn laatste duel in EK-groep C gewonnen. De ploeg van bondscoach Marco van Basten bleef in Bern Roemenië relatief simpel de baas: 2-0. Klaas Jan Huntelaar scoorde de openingstreffer.

Klaas Jan Huntelaar weet zich omringd door twee Roemenen. Foto: Pro Shots/Peter Lous Klaas Jan Huntelaar weet zich omringd door twee Roemenen. Foto: Pro Shots/Peter Lous

De bondscoach stuurde een sterk gewijzigde basisploeg het veld in. Vergeleken met de eerder gespeelde (en glansrijk gewonnen) duels tegen Italië en Frankrijk verschenen liefst negen andere internationals aan de aftrap. Alleen Orlando Engelaar en Khalid Boulahrouz maakten de eerdere 'spektakelstukken' vanaf de eerste minuut mee. Maarten Stekelenburg nam dinsdag de plaats in van Edwin van der Sar. Huntelaar nam in de spits de honneurs waar voor Ruud van Nistelrooy. Ook John Heitinga kwam vanaf het begin in actie. De centrale verdediger droeg zelfs de aanvoerdersband.

Wat betreft de aanvalslust bij Oranje was er geen verschil met de duels tegen de Italianen en Fransen. Ook ‘Oranje B’ zocht negentig minuten lang hartstochtelijk de aanval, ditmaal het doel van oud-Ajacied Bogdan Lobont. Bij Roemenië was ook Cristian Chivu van de partij.

Marco van Basten is blij met de derde EK-overwinning van zijn Oranje. Foto Pro Shots/ Peter Lous Marco van Basten is blij met de derde EK-overwinning van zijn Oranje. Foto Pro Shots/ Peter Lous

Het Nederlands elftal strafte de defensieve speelwijze van de Roemenen na rust pas af. Eerdere kansen werden gemist of onschadelijk gemaakt door Lobont. Tien minuten na de hervatting reageerde Huntelaar alert op een voorzet vanaf rechts: 1-0. Een handvol minuten voor tijd verdubbelde Robin van Persie de marge. De speler van Arsenal haalde met links hard en droog uit.
Namens de Roemenen stichtte vooral Adrian Mutu gevaar voor het doel van Stekelenburg. Omdat het merendeel van de inzetten werd geblokt of onzuiver was geplaatst, hoefde de Oranje-goalie over de hele wedstrijd nauwelijks in actie te komen.

Nederland had zich afgelopen vrijdag al geplaatst voor de kwartfinale. De mannen van Van Basten treffen zaterdag de nummer 2 uit poule D. Ook Italië verzekerde zich dinsdag van een plek bij de laatste acht. De Italianen versloegen in hun laatste poulewedstrijd Frankrijk met 2-0. Voor Roemenië en Frankrijk is het Europees kampioenschap 2008 alweer voorbij.

Opstelling Nederlands elftal: Maarten Stekelenburg; Khalid Boulahrouz (58. Mario Melchiot), John Heitinga, Wilfred Bouma, Tim de Cler; Demy de Zeeuw, Orlando Engelaar; Robin van Persie, Ibrahim Afellay, Arjen Robben (62. Dirk Kuyt); Klaas Jan Huntelaar (82. Jan Vennegoor of Hesselink).