Menu
Oranje Vrouwen plaatsen zich voor WK

Oranje Vrouwen plaatsen zich voor WK

Het Nederlands Vrouwenelftal heeft zich donderdagavond voor het eerst in de historie geplaatst voor een eindronde van het WK. In Verona won Oranje na een gelijkspel (1-1) in de heenwedstrijd, met 1-2 van Italië.

Eshly Bakker, Claudia van den Heiligenberg, Petra Hogewoning, Anouk Hoogendijk, Desiree van Lunteren en Tessel Middag vertegenwoordigden Ajax in de selectie van bondscoach Roger Reijners voor de tweeluik in de play-offs tegen Italië. Hoogendijk moest al voor de heenwedstrijd geblesseerd afhaken en reisde ook niet met de ploeg naar Verona. In Italië stond van de geselecteerde Ajax Vrouwen alleen Desiree van Lunteren in de basis. Staat zij bij Ajax altijd 'op tien', in Oranje verdedigde ze net als afgelopen zaterdag de rechterflank. In de thuiswedstrijd startte ook Ajacied Tessel Middag, maar omdat de schorsing van Anouk Dekker er weer opzat, moest Middag op de bank plaatsnemen.

Oranje begon uitstekend, nam gelijk het initiatief en scoorde al in de negende minuut de openingsgoal. De pas achttienjarige Vivianne Miedema opende de score nadat Danielle van de Donk de bal keurig had teruggelegd op de spits van Bayern München. De Nederlandse vrouwen waren veel beter dan de Italianen en kregen rond het half uur fraaie kansen via Manon Melis en Miedema. Die werden nog niet benut, maar twee minuten voor rust kwam de verdiende ruimere marge er toch. Met een prachtige pass vond Lieke Martens Miedema. De spits omspeelde de keepster en schoot keurig raak, 0-2.

De Nederlandsen zaten op rozen. Althans zo leek het. Maar in de 53e minuut veranderde dat enigszins toen Stefanie van der Gragt met een kiezelhard schot haar eigen doelvrouw Loes Geurts passeerde, 1-2. Italië rook bloed, drong meer aan, maar de Oranje Vrouwen lieten zich niet gek maken. Weliswaar kregen de gastvrouwen in de 66e minuut nog een grote kans toen Geurts de bal matig verwerkte, maar daarna nam Oranje het initiatief weer over om dat niet meer uit handen te geven. Aan de stand veranderde niets meer waardoor Oranje voor het eerst in de geschiedenis aanwezig zal zijn op een WK-eindronde.


Opstelling Oranje: Geurts, Van Lunteren, Van der Gragt, Van den Berg(c), Worm, Spitse, Van de Donk, Dekker, Melis, Miedema (90. Van der Ven), Martens

Tekst: Ajax.nl
Foto: Proshots/Henk Jan Dijks