Menu
Oranje wint eerste WK-duel

Oranje wint eerste WK-duel

Met John Heitinga als rechtsback en Wesley Sneijder als controleur voor de verdediging heeft Nederland met 1-0 gewonnen van Servië & Montenegro. De goal van Arjen Robben in de eerste helft bleek genoeg voor de eerste drie punten in groep C. Bijna had ook Maarten Stekelenburg zijn WK-debuut gemaakt. Als doelman Van der Sar, die met kramp kampte, niet verder had gekund, was de Ajacied ingevallen en niet Henk Timmer.

Met dank aan uitblinker Arjen Robben nam het Nederlands elftal zondag met een zege op Servië en Montenegro (1-0) een klein voorschot op weer een succesvolle eindronde in Duitsland. De belangrijke overwinning maakte echter ook duidelijk dat Oranje
nog veel moet groeien wanneer het de komende weken op het wereldkampioenschap echt een rol van betekenis wil gaan spelen.
Net als tegenstander Servië en Montenegro was het Nederlands elftal in Leipzig van minder niveau dan Ivoorkust en Argentinië een avond eerder in Hamburg. Oranje vervolgt de groepsfase vrijdag tegen de verliezend finalist van de Afrika-Cup, die dan voor een laatste kans strijdt. Daarna wacht nog een ontmoeting met de dan
wellicht al voor de tweede ronde gekwalificeerde Argentijnen.

Het Nederlands elftal kwam tijdens het eerste optreden op het WK allerminst tot zijn beste spel. Oranje speelde vaak in een te laag tempo om het de stugge verdedigers van Servië en Montenegro moeilijk te maken.
Oranje viel voornamelijk aan over de linkerflank waar Arjen Robben prima speelde.
Robben dribbelde, passeerde en joeg met wilde armbewegingen zijn eigen spelers en het publiek op. Hij maakte na achttien minuten ook de openingstreffer. Mark van Bommel, samen met Robben de uitblinker bij Oranje, vond met een prachtige trap de op dat moment nog niet aangespeelde Van Persie. De Rotterdammer stuurde met een simpele voetbeweging Robben weg. De aanvaller van Chelsea maakte alleen
voor doelman Jevric geen fout: 1-0.

De treffer viel op een moment dat Servië en Montenegro zich iets aan de druk van het Nederlands elftal ontworstelde. De formatie toonde op dat moment dat het niet alleen beschikt over een heel goede defensie. Mateja Kezman en Savo Milosevic zijn spitsen die vooral bij een counterploeg uitstekend tot hun recht komen.
Het sierde de onervaren verdediging van het Nederlands elftal dat het nauwelijks kansen weggaf. De ervaren Milosevic heeft meer dan twee keer zoveel interlands gespeeld dan Heitinga, Ooijer en Mathijsen bij elkaar. Hij moest in de rust wel plaats maken voor Nikola Zigic. Ook Kezman werd vroegtijdig gewisseld.

Even leek het erop dat ook Maarten Stekelenburg zijn WK-debuut zou maken. Het was de Ajax-doelman die warm aan het draaien was voor het geval de met kramp kampende Edwin van der Sar niet verder kon. Zo ver kwam het niet. Maar het gaf wel aan dat de Ajacied de tweede keeper is en niet meer Henk Timmer. Bondscoach Marco van Basten bevestigde na afloop dat Stekelenburg een trapje gestegen is in de keepershiërarchie.

John Heitinga kreeg nog een gele kaart. Hij nam volgens scheidsrechter Merk veel te veel bij het nemen van een vrije trap.

Bron: ANP & Ajax.nl

Foto's: Proshots/Stanley Gontha