Menu
Oranje wint, Rode Duivels verliezen

Oranje wint, Rode Duivels verliezen

Oranje is de kwalificatiereeks op weg naar het EK 2012 in Oekraïne en Polen met een zege begonnen. In San Marino won het Nederlands elftal met 0-5 van het in Italië gelegen dwergstaatje. België, met Jan Vertonghen en Toby Alderweireld in de basis, begon het kwalificatietraject in Brussel met een 0-1 nederlaag tegen Duitsland.

Zowel het Nederlands elftal als de Belgische nationale ploeg startte vrijdagavond met twee Ajacieden in de basis. Bij Oranje begonnen de vaste waarden Maarten Stekelenburg en Gregory van der Wiel uiteraard vanaf de aftrap tijdens het eerste pouleduel in groep E. Ook de ex-Ajacieden Hedwiges Maduro, Wesley Sneijder, Nigel de Jong, Klaas Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart kwamen in San Marino in actie. Demy de Zeeuw en Vurnon Anita kregen geen speelminuten.

In de eerste helft nam Oranje een 0-2 voorsprong. Dirk Kuijt (pen.) en Huntelaar zetten Nederland in Serraville op het spoor van de overwinning. De vice-wereldkampion slaagde er daarna niet in om de score in Nederlands 700ste interland tot grote hoogte te doen stijgen. Tegen de nummer 202 van de wereldranglijst bleef de productie beperkt tot vijf doelpunten. In de tweede helft vergrootte Huntelaar met zijn tweede en derde doelpunt van de avond de voorsprong naar 0-4. Invaller Ruud van Nistelrooij fleurde zijn rentree op een treffer in de extra tijd: 0-5.

In het Koning Boudewijnstadion kwam België vrijdagavond in groep A in actie tegen Duitsland. Met Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en ex-Ajacied Thomas Vermaelen (aanvoerder) in de basis kwamen de Rode Duivels vlak na rust op achterstand. Miroslav Klose bracht de Duitsers op een 0-1 voorsprong in Brussel. In het vervolg van de wedstrijd slaagde België er niet meer in de nederlaag af te wenden.

Zaterdag komen Mounir El Hamdaoui en Eyong Enoh met de A-elftallen van Marokko en Kameroen in actie. Beide Afrikaanse landen spelen kwalificatieduels op weg naar de Afrika Cup. Miralem Sulejmani speelt met Servië Onder 21 een kwalificatieduel voor het EK Onder 21 in Denemarken. In datzelfde kwalificatietraject kwam Daley Blind donderdagavond al in actie met Jong Oranje. De beloften van Nederland zijn, ondanks de 2-1 nederlaag tegen Jong Spanje, al zeker van een plaats in de play-offs.

Hyun Jun Suk speelt dinsdag met Zuid-Korea een oefeninterland tegen Iran. Diezelfde avond komt ook Denemarken (Christian Eriksen) in actie. Oranje en België spelen dinsdag hun tweede EK-kwalificatieduel. Nederland treft in Rotterdam het Finland van Ajax’ nieuwste aanwinst Teemu Tainio.

Tekst: Ajax.nl
Archieffoto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst