Menu
Oranje wint van Slowakije

Oranje wint van Slowakije

Het Nederlands elftal heeft zijn voorlaatste oefeninterland voor de start van Euro 2012 gewonnen. In de Rotterdamse Kuip leverde het treffen met Slowakije een 2-0 overwinning op. Gregory van der Wiel speelde, als enige Ajacied in het keurkorps van Bert van Marwijk, negentig minuten mee. Kolbeinn Sigthórsson scoorde dezelfde avond voor IJsland.

De bondscoach liet vooraf al van zich spreken met zijn beginopstelling. Na de nederlaag tegen Bulgarije (zaterdag werd het in de ArenA 1-2) verscheen Robin van Persie weer als startende spits. Klaas Jan Huntelaar begon op de bank, terwijl ook Rafael van der Vaart startte bij de reserves. De plek die de oud-Ajacied zaterdag nog innam (aanvallend vanaf links) was ditmaal toebedeeld aan Ibrahim Afellay. Stijn Schaars (linksback) en centrale verdediger Wilfred Bouma waren andere opvallende namen in de basisploeg van Oranje. Bouma nam de plek in van de geblesseerde Joris Mathijsen.

De vriendschappelijke interland begon uiterst ongelukkig voor het Nederlands elftal. Al na vijftien seconden knalden Bouma en Johnny Heitinga hard met de hoofden op elkaar. De beide centrale verdedigers hadden verzorging nodig, maar konden aangeslagen verder. Op de tegenvaller volgde een meevaller. In de achtste minuut zag Afellay zijn voorzet vanaf links door Kornel Salata voorbij zijn eigen doelman getikt worden: 1-0.

In het vervolg van de eerste helft creëerde het Nederlands elftal enkele kansen, maar moest het ook waken voor - weliswaar - spaarzame uitvallen van de Slowaken. Vlak voor rust kwam Nederland nog goed weg met een schot dat voorlangs het doel van Maarten Stekelenburg zeilde. Oranje was woensdag ook gebrand op een goed resultaat. Van de laatste zes wedstrijden die Nederland speelde gingen er maar liefst vier verloren.

De Slowaken konden na rust weinig uitrichten tegen de thuisploeg. Met de invallers Ron Vlaar (voor Bouma; hij werd in het ziekenhuis onderzocht) en Rafael van der Vaart (voor de geblesseerde Wesley Sneijder) werd de jacht ingezet op een tweede treffer. Soepel verliep die zoektocht vaak niet. Afellay was een tijd lang de enige international die frivoliteit bracht in het spel van Oranje. Na bijna zeventig minuten spelen loste Klaas Jan Huntelaar Van Persie af in de punt van de aanval.

De startende elf internationals van Oranje voor de oefeninterland tegen Slowakije. De startende elf internationals van Oranje voor de oefeninterland tegen Slowakije.

Vier minuten nadat Van der Vaart zijn vrijetrap op de paal had gemikt, schoot hij vier minuten later wel raak. De speler van Tottenham Hotspur schoot een kwartier voor tijd raak: 2-0. De zege kwam geen moment in gevaar voor de thuisploeg. Dirk Kuyt (vervanger Afellay) en debutant Luciano Narsingh (Robben) pakten aan de vooravond van het titeltoernooi in Polen en de Oekraïne nog wat speelminuten mee.

Met de 2-0 zege kan de selectie van Van Marwijk in elk geval positief gestemd toeleven naar de uitzwaaiwedstrijd tegen Noord-Ierland. Zaterdag besluit het Nederlands elftal de voorbereiding met een vriendschappelijke interland tegen Noord-Ierland. De uitzwaaiwedstrijd wordt gespeeld in de Amsterdam ArenA. Op 9 juni starten Van Marwijk en zijn mannen het EK met een krachtmeting tegen Denemarken.

Opstelling Nederlands elftal: Stekelenburg; Van der Wiel, Heitinga, Bouma (46. Vlaar), Schaars; De Jong, Sneijder (51. Van der Vaart), Van Bommel; Robben (84. Narsingh), Van Persie (68. Huntelaar), Afellay (80. Kuyt).

Op dezelfde avond stonden ook Zweden en IJsland vriendschappelijk tegenover elkaar. In Stockholm versloegen de Zweden de IJslanders met 3-2. Kolbeinn Sigthórsson tekende, net als afgelopen weekend tegen Frankrijk, voor een doelpunt. De Ajacied bracht na een klein half uur spelen de spanning in de wedstrijd terug met zijn 2-1. Tien minuten voor tijd volgde alsnog een derde Zweede treffer en was de strijd beslist. De Zweedse doelpunten kwamen onder meer van oud-Ajacied Zlatan Ibrahimovic en PSV'er Ola Toivonen.

Tekst: Ajax.nl
Foto: PRO SHOTS/Joep Leenen (foto's Nederlands elftal) en Bildbyran (foto onder)

Kolbeinn Sigthórsson (2e van links) was opnieuw trefzeker, ditmaal tegen Zweden. Kolbeinn Sigthórsson (2e van links) was opnieuw trefzeker, ditmaal tegen Zweden.