Menu
Oranje zet opnieuw stap richting WK

Oranje zet opnieuw stap richting WK

Het Nederlands elftal - met Wesley Sneijder als basiskracht en Hedwiges Maduro als invaller - kwam woensdagavond tijdens de overwinning op Andorra (4-0) weer dichter bij rechtstreekse kwalificatie voor het WK volgend jaar zomer in Duitsland.

PSV'er Cocu liep vlak voor rust tegen een onnodige rode kaart aan. Cocu reageerde zich af op Fernando Silva door hem met een domme actie tegen de grond te werken. De wraakneming volgde op een harde tackle van Antoni Lima op Van der Vaart. De Andorrees raakte de speler van Hamburger SV vol op zijn knie met een wilde tackle. De
Hongaarse scheidsrechter Atilla Hanacsek zag de schandalige overtreding, maar liet verder spelen omdat Oranje balvoordeel had. Dat kon Cocu niet verkroppen en vloerde daarop Silva nogal opzichtig.

De actie kwam op een moment dat Oranje al met 2-0 voorstond door een prachtige goal van Van der Vaart en een eigen doelpunt van Lima. Het Nederlands elftal speelde tegen Andorra een klasse beter dan afgelopen weekeinde in Jerevan tegen Armenië en was - vooral over de flanken - veelvuldig gevaarlijk. Robben, Van Nistelrooij en
Van Persie hadden al voor de openingstreffer van Van der Vaart (23e minuut) mogelijkheden te scoren.

Van Basten had voor de wedstrijd tegen het dwergstaatje al revanche gepredikt en besloot dat hij daarvoor andere voetballers nodig had dan enkele dagen geleden tegen Armenië. Ver weg in het Oostblok werd weliswaar gewonnen, maar die zege ging niet gepaard met aantrekkelijk voetbal; iets dat de bondscoach wel voor ogen
staat. Hij wisselde daarom liefst vijf basisspelers: de geschorste Van Bronckhorst, Kromkamp, Maduro, Kuijt en Landzaat.

In de basis koos hij voor puur voetbal door rasartiesten als Robben, Van der Vaart, Sneijder en Van Persie op te stellen. De keus had het beoogde effect waardoor Oranje een stuk slagvaardiger en dwingender kon spelen dan tegen de Armeniërs.

Ook na de rode kaart voor Cocu veranderde er nauwelijks iets aan de verhoudingen in het veld. Het Nederlands elftal domineerde, speelde op de helft van de tegenstander en kwam nog voor de pauze op 3-0. Van Nistelrooij frommelde een voorzet van Robben achter keeper Jesus Alvarez.

De manier waarop Andorra in Eindhoven speelde zorgde echter voor veel frustratie bij de spelers van Oranje. De Andorrese voetballers hebben zich de afgelopen kwalificatiereeks ontpopt tot de slagers van Europa. Voor het duel in Eindhoven kreeg de ploeg al twee rode en 29 gele kaarten en is daarmee koploper in het kaartenklassement.

Met fysiek en hard spel probeerde het ultraverdedigende elftal de aanvalsgolven van Oranje te ontregelen. Vaak tot grote ergernis van de Nederlandse aanvallers. De grove charge op Van der Vaart en het daaropvolgende opstootje waarbij Cocu rood kreeg was een eruptie - met negatieve gevolgen - van de frustratie bij de oranje-internationals.

Door het rood van Cocu mist hij in ieder geval de ontmoeting tegen Tsjechië op 8 oktober - de wedstrijd waarbij Nederland zich bij een gelijkspel definitief plaatst voor het WK. De vooraf al begrote winst op Andorra, die na rust door een laat doelpunt van
Van Nistelrooij opliep naar 4-0, kreeg daardoor toch nog een negatieve bijsmaak.

De frustratie bij Oranje bleek ook weer na het doelpunt - zijn 25e in dienst van Oranje; een meer dan Van Basten - van Van Nistelrooij. Hij juichte opzichtig voor de neus van Lima, waarop ook hij tegen een domme kaart opliep, al was de kleur met geel iets minder desastreus.


Nederland - Andorra 4-0 (3-0). 23. 1-0 Van der Vaart, 26. Lima 2-0
(eigen doel), 43. Van Nistelrooij 3-0, 89. Van Nistelrooij 4-0.
Scheidsrechter: Hanacsek (Hon). Toeschouwers: 34.000. Rode kaart:
37. Cocu (Nederland). Gele kaart: Sneijder, Van Nistelrooij
(Nederland), Sanchez, Lima (Andorra).
Nederland: Van der Sar, Lucius (67. Vennegoor of Hesselink),
Boulahrouz, Opdam en De Cler; Sneijder (78. Maduro), Cocu en Van
der Vaart; Van Persie, Van Nistelrooij en Robben.
Andorra: Alvarez; Lima, Sonejee, Fernandez en Sanchez; Sivera,
Jimenez (77. Sanchez), Ayala, Bernaus en Ruiz (28. Escura); Silva
(53. Riera).

Bron: ANP/Proshots