Menu
Oranje zonder puntenverlies naar WK

Oranje zonder puntenverlies naar WK

Verschillende Ajacieden waren woensdagavond betrokken bij interlands. Maar ze kwamen niet allemaal in actie. Zo bleef Toby Alderweireld de hele wedstrijd van België tegen Armenië op de bank en hij zag zijn land met 2-1 verliezen. Demy de Zeeuw en Gregory van der Wiel speelden in de laatste kwalificatiewedstrijd tegen Schotland het hele duel. Het al voor het WK geplaatste Nederland won ook nu, 0-1.

Bij het Nederlands elftal moest Maarten Stekelenburg net als zaterdag in het oefenduel tegen Japan, verstek laten gaan vanwege een blessure aan zijn vinger. Gregory van der Wiel en Demy de Zeeuw mochten tegen Schotland starten en ook oud-Ajacied Wesley Sneijder, die er tegen Japan nog geblesseerd af moest, kon spelen. Oranje begon goed met een mooie aanval, die jammerlijk eindigde tegen de paal; Kuyt was de ongelukkige. Oranje kreeg nog enkele mogelijkheden, maar de Schotten lieten zich ook niet onbetuigd en kwamen af en toe goed opzetten. Hun pogingen strandden echter keer op keer, ook dankzij goed keeperswerk van de vervanger van Stekelenburg, Michel Vorm.
Diep in de tweede helft scoorde invaller Eljero Elia de 0-1 en daarmee won Nederland ook de achtste wedstrijd in de kwalificatiereeks. Met 24 punten heeft Oranje een buitengewone prestatie geleverd.

Voor Toby Alderweireld viel er niet veel te genieten in de tweeluik die hij deze week met België afwerkte. Hij was tegen Armenië de enige Ajacied in de selectie, aangezien Jan Vertonghen geblesseerd was. Tegen Spanje kregen de Zuidburen al een ongenadig pak slaag en het verlies tegen Armenië kwam daar nog eens bovenop. Dankzij een doelpunt van Daniel van Buyten werd de blamage nog enigszins verzacht, 2-1. Maar zo dacht bondscoach Vercauteren er niet over en hij diende direct na het duel zijn ontslag in, dat door de Belgische bond werd aanvaard.

Eyong Enoh behoorde niet tot de wedstrijdselectie van Kameroen, dat speelde tegen Gabon. De landgenoten van de Ajacied wonnen met 2-1 en gaan na deze week prompt aan de leiding in hun groep met 7 punten uit 4 wedstrijden.

Dennis Rommedahl kreeg van bondscoach Morten Olsen ook een basisplaats toebedeeld in het duel tegen Albanië. De Denen hebben de beste papieren in hun groep, waarin Zweden ternauwernood bij Malta wist te winnen, dankzij een eigen goal van de Maltezers in de 81ste minuut. Denemarken zelf kon echter niet winnen van Albanië. Het werd 1-1, waardoor de Denen iets van hun voorsprong zagen slinken. Met 18 punten uit 8 wedstrijden, hebben de Denen nog drie punten voorsprong op Zweden en de volgende kwalificatie-ontmoeting is Denemarken - Zweden op 10 oktober.

Zowel Bruno Silva als Luis Suarez in de basis stond in de basis van Uruguay in het duel tegen Colombia. Suarez opende in de zesde minuut de score, waarna Uruguay uitliep naar een 3-1-zege. De ploeg van Silva en Suarez, die in de blessuretijd werd gewisseld, staat na de overwinning op de zesde plaats in de groep; op twee punten achterstand op de nummer 4. De eerste vier plaatsen geven rechtstreeks toegang tot het WK. De nummer vijf, op dit moment Argentinië, moet een barragewedstrijd spelen tegen de nummer 4 van de Noord-, Centraal Amerikaanse, Carribische zone.

Miralem Sulejmani speelde met Servië onder 21 twee EK-kwalificatieduels. Zaterdag werd er met 1-2 verloren van Slowakije, maar woensdagavond wonnen de Servische talenten in Noorwegen met 0-1.

FOTO: PRO SHOTS/JAN KANNING.