Menu
Oranje-relikwie terug bij Ajax-familie

Oranje-relikwie terug bij Ajax-familie

Een Ajax-relikwie keerde deze week terug bij zijn eigenaar. Uitgerekend in een interlandperiode waarin het Nederlands elftal twee WK-kwalificatieduels wacht, ontving Wim Anderiesen junior het (bijna) antieke Oranjeshirt van zijn vader terug. Het is misschien wel het shirt dat Anderiesen senior droeg op de WK’s van 1934 (Italië) en 1938 (Frankrijk).

Het relikwie was lange tijd pronkstuk in het toenmalige Ajax Museum in de Amsterdam ArenA. Via de Ajax Experience keerde het historische Oranjeshirt terug in het uitgebreide clubarchief dat wordt beheerd door het Erfgoedcomité van Ajax. Anderiesen junior – 81 jaar inmiddels – stond het relikwie ooit in bruikleen af aan het Ajax Museum. Via het clubmuseum en de Experience keerde het – voor het grote publiek uit zicht geraakte - shirt deze week terug bij de familie Anderiesen.

Hoewel hijzelf tussen 1951 en 1961 177 officiële duels speelde in Ajax 1, moet Anderiesen junior wat betreft de voetbalcarrieres van beiden in senior zijn meerdere erkennen. Dat is zeker geen schande. Senior was misschien wel de belangrijkste vooroorlogse Ajacied en bovendien een steunpilaar in het Nederlands elftal. Wim Anderiesen senior voetbalde in zijn vijftien jaar durende carriëre in Ajax 1 in totaal 309 duels bij elkaar. De spil/midhalf schopte het tussen 1926 en 1939 tot 46 interlands, een vooroorlogs record. Lange tijd speelden alleen Ruud Krol en Wim Suurbier meer interlands voor Oranje. Naast de karrenvracht aan interlands werden tien afdelingskampioenschappen en vijf landstitels gevierd. In de Gouden Jaren '30 speelde aanvoerder Anderiesen een absolute hoofdrol in een unieke lichting Ajacieden.

Wim Anderiesen (midden, links naast keeper Leo Halle) draagt het Oranjeshirt op 31 maart 1935. Wim Anderiesen (midden, links naast keeper Leo Halle) draagt het Oranjeshirt op 31 maart 1935.

,,Ajax en Anderiesen horen bij elkaar’’, vertelt Anderiesen junior, met het flanellen Oranjeshirt in zijn handen. De toon is trots. ,,Naast mijn vader speelde ook mijn oom Henk in het eerste elftal. Later, na de Tweede Wereldoorlog, bereikte ik ook Ajax 1.’’ Vader Anderiesen zag zijn zoon echter nooit in het Amsterdamse vlaggenschip spelen. Senior overleed op 18 juli 1944, vier jaar nadat Ajax hem tot erelid had benoemd. Omgekeerd zag junior zijn vader nooit schitteren als international. ,,Ik herinner me alleen wedstrijdverslagen op de radio van Han Hollander’’, vervolgt Anderiesen, die als voetballer het Nederlands elftal nét niet haalde. ,,Ik heb wel in het schaduwelftal gespeeld, een soort voorportaal van Oranje. Bij het Nederlands elftal had ik de pech dat Cor van der Hart voor me stond. Hij was als stopperspil echt een topper.’’

Na zijn laatste wedstrijd in 1940 ontstond onmin tussen de beroemde Ajacied en zijn club. Anderiesen had zijn Ajax-loopbaan graag afgesloten met een afscheidsduel. De club zag daar geen brood in, waarna de oude Anderiesen Ajax de rug toekeerde. Jarenlang bezocht Anderiesen junior op het erediploma van vader de thuiswedstrijden van Ajax in de Meer. Anderiesen: ,,Dat we dit shirt weer terug hebben is toch heel bijzonder. Het lag vroeger in de linnenkast van mijn moeder. Toen ik eenmaal bij Ajax voetbalde zei ze: hier, dit shirt is voor jou. Het is en blijft een mooie herinnering aan mijn vader.’’

De fraaie, in weelderige letters uitgevoerde oorkonde die Anderiesen voor zijn erelidmaatschop ontving, pronkt anno 2013 aan een muur in Heerhugowaard. In het domein van ‘kleine’ Anderiesen en zijn vrouw Hendrika verwijst wel meer naar de historische link tussen club en familie. Ajax-bordjes van vader en zoon zijn andere eyecatchers. Twee vuistdikke fotoboeken vol fotografische hoogtepunten zijn onvervangbaar historisch materiaal. Ook de glazen Erepenning ‘van Lucky Ajax voor de familie Anderiesen’ verwijst naar een onverwoestbare clubliefde. Trouw bezoeken de Anderiesens nog altijd alle thuiswedstrijden van Ajax. Het is, op de tribunes van de ArenA, een tweewekelijks weerzien met de medespelers van toen.

De gang naar de ArenA en de mini-reünies met de oud-Ajacieden houden de 81-jarige Anderiesen, zoon van een vooroorlogs Ajax-icoon, jong en fris van geest.

Tekst Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl & Erfgoed Ajax

Anderiesen junior bekijkt Anderiesen senior in een van de familiealbums. Anderiesen junior bekijkt Anderiesen senior in een van de familiealbums.
Anderiesen toont het historische tricot, met op de achtergrond het erediploma van zijn vader. Anderiesen toont het historische tricot, met op de achtergrond het erediploma van zijn vader.
Wim Anderiesen junior gaat net als zijn ploeggenoot Ger van Mourik (met paraplu) in 1960 op de schouders na de kampioenswedstrijd tegen Feyenoord (5-1). Wim Anderiesen junior gaat net als zijn ploeggenoot Ger van Mourik (met paraplu) in 1960 op de schouders na de kampioenswedstrijd tegen Feyenoord (5-1).