Menu
Ouaali kiest weg van de geleidelijkheid

Ouaali kiest weg van de geleidelijkheid

Said Ouaali werd eerder dit jaar door Ajax aangetrokken als trainer van de A2. De Amsterdammer volgde daarmee Dean Gorré op die per 1 februari aan de slag ging als coach van de Schotse jeugdselectie voor spelers onder zeventien jaar. Dit seizoen maakt de cursist van de opleiding Coach Betaald Voetbal behalve zijn werkzaamheden voor de A2 ook zijn opwachting als stagiair bij het eerste en tweede elftal. En dat bevalt hem naar eigen zeggen uitstekend.

,,De staf van zowel het eerste elftal als Jong Ajax is heel behulpzaam en beantwoordt keurig alle vragen die ik heb”, deelt Ouaali zijn ervaringen bij de ploegen van respectievelijk trainer Frank de Boer en Gery Vink. De omstandigheden bij het eerste en tweede elftal zijn perfect. Daarnaast heb ik met de A2 ook nog mijn eigen elftal, dus ik ben erg tevreden.”

De voormalige speler van Ajax Zaterdag 1 en HFC Haarlem wordt als stagiair ook overal bij betrokken. ,,Ik maak het hele proces mee en probeer er zoveel mogelijk bij te zijn. Uiteindelijk moet ik kijken of ik eventueel feedback kan geven in mijn eigen visie. Verder ben ik bij besprekingen, overlegmomenten, dus voor mij is het erg leerzaam.”

Ajax A2-trainer Said Ouaali loopt zijn stage voor de cursus Coach Betaald Voetbal bij Ajax 1. Ajax A2-trainer Said Ouaali loopt zijn stage voor de cursus Coach Betaald Voetbal bij Ajax 1.

Hoewel Ouaali tot nu toe een verdienstelijke trainersloopbaan achter de rug heeft bij onder meer de beloften van FC Volendam en FC Lisse kijkt hij bij Ajax 1 geregeld zijn ogen uit. ,,Natuurlijk zijn er situaties waarbij je denkt; wow”, beaamt de coach. ,,Dat zijn prachtige momenten om mee te maken, zowel bij het eerste als tweede. Maar goed, dat moet ook wel want het is het hoogste niveau waarop je mag meekijken. Je merkt gewoon dat het maximale wordt geëist en dat het denkniveau op voetbalgebied extreem hoog ligt. Dat is ook niet zo gek, want Ajax is de kampioen van Nederland en staat daarnaast ook internationaal hoog aangeschreven.”

Uiteindelijk zullen de lessen bij het eerste elftal de aimabele Ouaali in de toekomst geen windeieren leggen. Al weigert hij voorspellingen te doen en al te ver vooruit te kijken. ,,Ik doe het stap voor stap en vind de voetballerij een prachtige wereld. Al moet er meer zijn dan dat”, klinkt hij doordacht. ,,Ik doe er alles aan mezelf te ontwikkelen en dat gaat naar wens. De volgende stap durf ik niet in te schatten. Ik doe mijn huidige werkzaamheden met veel plezier. Op een gegeven moment moet dat mij vormen als trainer en hoop ik er achter te komen wat mij het beste ligt. Ik
kies dus de weg van de geleidelijk.”

Op de vraag wie hij op deze route als voorbeeld voor ogen heeft antwoordt Ouaali: ,,Er zijn zoveel trainers die ik waardeer en respecteer. Ik heb in mijn eerdere periode bij Ajax Co Adriaanse meegemaakt als trainer en stagebegeleider. Verder heb ik Louis van Gaal gehad als gymdocent”, refereert hij aan zijn schooltijd op de Don Bosco School in Amsterdam-Oost. ,,Van hem heb ik mijn pedagogische achtergrond”, aldus de docent op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. ,,En tot slot heb ik heel veel waardering voor de technische staf van het eerste elftal en Jong Ajax. Zij vullen elkaar perfect aan en verrichten prima werk.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: FC Lissen (boven) en Ajax.nl/Gerard van Hees