Menu
Ouaali maakt zich op voor Future Cup

Ouaali maakt zich op voor Future Cup

Ajax en hoofdsponsor Aegon organiseren van zaterdag 19 tot en met maandag 21 april voor de vijfde keer de Aegon Future Cup op Sportpark de Toekomst. Ook ditmaal is de organisatie erin geslaagd een fantastisch deelnemersveld te strikken voor het prestigieuze toernooi voor B-junioren. Zo neemt Ajax het in Groep A op tegen Celtic, Corinthians en Liverpool, en kruisen in Groep B AC Milan, Benfica, Fenerbahçe en Anderlecht de degens met elkaar. ‘Allemaal clubs met een rijke historie’, stelt de debuterend coach van Ajax B1, Saïd Ouaali, dan ook terecht.

Ouaali is bezig aan zijn tweede jaar in Amsterdamse dienst en verruilde afgelopen zomer de A2 voor de B1. Daarmee nam de voormalige speler van Ajax Zaterdag 1 en HFC Haarlem het stokje over van Orlando Trustfull, die op zijn beurt doorschoof naar de A1. De Amsterdammer maakt zodoende zijn debuut als eindverantwoordelijke van Ajax op de Aegon Future Cup. ,,Maar in overleg met de technische staf van de bovenbouw gaan we straks bekijken met welke groep we op het toernooi verschijnen."

Daarnaast heeft Ouaali voor het paasweekend de hulp ingeroepen van Ronald de Boer. ,,Hij heeft namelijk het toernooi vorig jaar ook meegemaakt. Bovendien heeft hij als speler en trainer internationaal het een en ander meegemaakt, zoals de ervaring met andere speelstijlen. Die inbreng is natuurlijk altijd welkom en daarom zal Ronald ons komen helpen."

Als gevolg van de nieuwe wind die enige tijd geleden is gaan waaien op de Toekomst, staat tegenwoordig de ontwikkeling van spelers voorop. ,,Als we bijvoorbeeld merken dat spelers toe zijn aan een volgende stap doen we dat en is een kampioenschap bijzaak," legt Ouaali uit. ,,Als dan blijkt dat de doorgeschoven jongens in de A1 en A2 presteren is dat dus de juiste stap geweest."
Ouaali kan dus voor de Aegon Future Cup putten uit een groot arsenaal aan talenten. ,,Dat klopt," beaamt de coach die vorig jaar slaagde voor de cursus Coach Betaald Voetbal. ,,Onze spelers zijn onderverdeeld in de A1, A2, B1 en B2. Uit die jongens stellen we straks onze groep samen en daarin hebben we alle vertrouwen. Hoewel we graag alle goede spelers bij elkaar hebben, moeten we straks beschikken over een evenwichtige groep die een goed toernooi gaat spelen. Daarnaast proberen we te anticiperen op situaties die gaan komen, zoals blessures en de juiste arbeid-rust-verhouding."

Said Ouaali vertelt zijn pupil Carel Eiting wat de bedoeling is. Said Ouaali vertelt zijn pupil Carel Eiting wat de bedoeling is.

Ajax B1 opent op zaterdag 19 april het toernooi tegen Celtic. Een niet te onderschatten opponent, meent Ouaali. ,,Celtic A1 heeft namelijk in de UEFA Youth League twee keer tegen onze A1 gespeeld en daaruit bleek dat ze behalve fysiek ook in technisch en tactisch opzicht goed ontwikkeld zijn."

Later op zaterdag staat de confrontatie met het Braziliaanse Corinthians op het programma. De club waarvoor wijlen Sócrates jarenlang uitkwam en waar Ronaldo in 2011 zijn imposante loopbaan afsloot. Juist vanwege dergelijke grootheden heeft ook Ouaali een zwak voor Braziliaanse spelers. ,,Ik vind het wel leuk en plezierig om naar Braziliaans voetbal te kijken. Met name het technisch en atletisch vermogen spreekt me aan. Dat is vaak een genot om naar te kijken."
Ajax B1 speelt op zondag 20 april het laatste groepsduel tegen Liverpool, de club waar voormalig Ajacied Luis Suarez momenteel furore maakt. ,,Maar ook hun hoogste jeugdteams presteren geweldig," waarschuwt Ouaali. ,,Veel van hun spelers zullen op de lange termijn ook in het eerste gaan spelen."

De coach is dan ook in zijn nopjes met het deelnemersveld. ,,De Aegon Future Cup is een toernooi met heel veel voetballers die ons in de toekomst zullen gaan vermaken. Daarnaast spelen we zelf tegen clubs met een rijke historie en kunnen we tegen iedere tegenstander onze borst natmaken. We hebben ook bewust gezocht naar een maximale weerstand, want dan kunnen we als club zien hoever we zijn met onze opleiding en met de ontwikkeling van de voetballers."

Over zijn eigen ploeg is de oud-trainer van Jong Volendam en FC Lisse in elk geval lovend. ,,Het is een heel talentvolle groep met goede spelers. Verder zijn het leergierige jongens met wie het heel prettig werken is. Ik moet zeggen dat ik het wel heb getroffen. Over het algemeen kijk ik met veel plezier en trots naar deze spelers. Zo werk ik ook met ze. Nu we worden geconfronteerd met een internationaal toernooi is het een mooi moment om ons zo goed mogelijk te presenteren aan Europa en daar hebben we ontzettend veel zin."

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst