Menu
Oud-Ajacied Max Goedkoop (88) overleden

Oud-Ajacied Max Goedkoop (88) overleden

Ajax bereikte woensdag het treurige nieuws over het overlijden van oud-speler Max Goedkoop. Goedkoop speelde tussen 1953 en 1956 acht officiële wedstrijden in Ajax 1. De oud-Ajacied overleed dinsdagavond en is 88 jaar geworden.

Goedkoop (7 november 1928) bewoog zich als voetballer op een scharnierpunt in de Nederlandse voetbalhistorie. Hij debuteerde als Ajacied op 25 januari 1953 als amateur in de thuiswedstrijd tegen VSV. Het duel eindigde in een gelijkspel: 2-2. Kort daarop werd de competitie drie weken stilgelegd vanwege de Watersnoodramp.

Ajax besloot dat tumultueuze seizoen in de Eerste Klasse A met een derde plaats, achter VSV en kampioen RCH. Goedkoop was in die periode ploeggenoot van Ajacieden als Bob Haarms, Hans Boskamp, Rinus Michels, Rolf Leeser en Ger van Mourik. Tot de invoering van het betaald voetbal kwam hij tot vijf officiële optredens in de hoofdmacht. Goedkoop maakte één doelpunt.

Goedkoop, de semi-voetbalprof
Goedkoop was ook Ajacied toen het (semi-)professionalisme werd ingevoerd. Als semi-voetbalprof speelde Goedkoop nog drie wedstrijden. Op 19 mei 1956 speelde Goedkoop zijn achtste en laatste wedstrijd als Ajacied. Het thuisoptreden tegen topploeg Fortuna ’54 ging met 1-4 verloren. In het seizoen voor de geboorte van de Eredivisie waren onder meer Michels, Van Mourik, Piet van der Kuil, Eddy Pieters Graafland, Loek den Edel en Cor Geelhuizen de gezichtsbepalende Ajacieden. Het laatste seizoen met Goedkoop als actief Ajacied eindigde met een vierde plaats.

Ajax wenst de nabestaanden veel sterkte met de verwerking van dit verlies.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto: Ajax.nl