Menu
Oud-Ajacied Piet Ouderland (84) overleden

Oud-Ajacied Piet Ouderland (84) overleden

Ajax bereikte zondag het treurige nieuws over het overlijden van voormalig speler Piet Ouderland. De oud-Ajacied kwam tussen 1955 en 1964 tot 261 wedstrijden en 26 goals voor Ajax. Ouderland werd 84 jaar.

Ouderland werd geboren op 17 maart 1933 in Amsterdam. Al snel werd duidelijk dat in hem een ware sportman en een multifunctioneel talent schuilde. Ouderland voelde zich thuis in verschillende disciplines waaronder basketbal, honkbal en voetbal. In al van die sporten werd hij kampioen van Nederland.

Basketbal-international
Zijn sportcarrière begon bij de basketbalvereniging DED waar zijn shirt al vlot oranje kleurde
van talent. Ouderland kwam 20 keer uit voor het Nederlandse basketbalteam en werd meerde malen kampioen.

Voordat Ouderland naar Ajax ging, was hij actief bij OVVO, de Amsterdamse tweedeklasser. Hij speelde zijn voetbalwedstrijden op zondag. Tot onvrede van zijn trainer speelde hij een dag eerder ook een basketbalwedstrijd. Voetballen kon hij als geen ander. Hij was zo flexibel dat elke positie uitkomst bood.

Toen Ouderland in 1955 naar Ajax ging, sloot hij zijn basketbalcarrière af. Hij maakte zijn debuut op 28 augustus tijdens de met 1-2 gewonnen uitwedstrijd tegen NOAD.

Als voetballer droeg Ouderland het oranje-shirt van het Nederlands elftal 7 keer en werd hij vanwege zijn multifunctionele sportachtergrond zelfs 1 keer als reservedoelman meegenomen. ,,Dat was in een interland tegen Zwitserland. Ik stond wisselkeeper omdat ik de bal zowel goed kon gooien als vangen", zo vertelde Ouderland in 2014 tijdens een interview met Ajax Media.

Het geluk liet hem in 1960 bijna een heel seizoen in de steek, nadat de sportfanaat de dupe was geworden van geelzucht. Door dit fysieke ongemak werd een nieuw contract bij Ajax twijfelachtig. Toenmalig trainer, Vic Buckingham, had Ouderland destijds verteld dat het halen van zijn oude niveau onmogelijk was. Hij had ongelijk, zo bleek later. In 1962 won Ouderland zijn 1e internationale prijs, de Intertoto Cup.

In de Club van 100
Ouderland was een echte doorzetter en zei regelmatig: ,,Als ik ergens aan mee doe, dan doe ik het goed.'' Met 261 officiële duels en 26 doelpunten voor Ajax staat hij in de Club van 100 op de 31e plaats. Ouderland bleef nog lang na zijn carrière alle thuiswedstrijden van Ajax bezoeken.

Naast zijn omvangrijke sportloopbaan was Ouderland ook vertegenwoordiger van H.J. van Rijn in de non-ferro-metalen.

Ajax wenst de nabestaanden veel sterkte met de verwerking van dit verlies.

Tekst en beeld: Ajax.nl