Menu
Oud-Ajacied Rolf Leeser overleden

Oud-Ajacied Rolf Leeser overleden

Ajax bereikte woensdag het treurige bericht over het overlijden van Rolf Leeser. Hij speelde tussen september 1948 en april 1954 34 officiële duels in het Ajax-shirt en maakte tijdens die optredens 6 doelpunten. De voormalig eerste elftalspeler verwierf begin jaren '90 ook bekendheid als mede-ontwerper van het clublogo. Leeser overleed woensdagochtend op 88-jarige leeftijd.

Rolf Leeser werd geboren op 4 juni 1929 in het Duitse Essen. Hij begon als 12-jarige in de jeugdopleiding van Ajax en maakte zijn officiële debuut in Ajax 1 op 19 september 1948. De uitwedstrijd tegen Stormvogels (4-0 verlies) was de enige wedstrijd die de aanvaller Leeser dat seizoen zou spelen in Ajax 1. Ajax besloot het debuutseizoen van Leeser, onder trainer Walter Crook, met een 4e plek.

Nieuwe kans
Leeser kreeg pas in het seizoen 1951-1952 een nieuwe kans in de hoofdmacht. Bob Thomson was Crook inmiddels opgevolgd als hoofdtrainer. De Ajacieden besloten de reguliere competitie als koploper, maar konden vervolgens weinig potten breken in de daarop volgende beslissingscompetitie om het kampioenschap van Nederland. Leeser voegde dat seizoen 3 wedstrijden aan zijn totaal toe.

Rolf Leeser (gehurkt 1e van links) als Ajax 1-speler in het seizoen 1953-1954. Naast hem boezemvriend Rinus Michels.
Rolf Leeser (gehurkt 1e van links) als Ajax 1-speler in het seizoen 1953-1954. Naast hem boezemvriend Rinus Michels.

Leeser ontwikkelde zich sindsdien tot een steeds vertrouwder gezicht in de Ajax-ploeg. In het seizoen 1952-1953 speelde hij 15 duels, ook een seizoen later stopte de teller bij 15 wedstrijden. Ook tussen 1952 en 1954 greep Ajax naast een kampioenschap. Op 25 april 1954 verdedigde Leeser voor het laatste de clubeer. Die dag moesten de Amsterdammers hun meerdere erkennen in HFC Haarlem: 2-0.

Leeser was trots op zijn voetbalverleden. Ook na zijn spelersloopbaan bleef hij betrokken bij zijn club, zo was Leeser jarenlang lid van de ledenraad.

Ajax-logo
Leeser leverde begin jaren '90 een nog altijd zichtbare bijdrage aan zijn club. Ajax stapte in 1991 over op een eigentijdser en moderner clublogo. Het uit 11 lijnen opgebouwde Ajax-logo is mede ontworpen door Leeser. Ook de Duitse (top)clubs Bayern München, Borussia Dortmund en Vfb Stuttgart kregen mede dankzij de inbreng van Leeser een nieuw clublogo.

Leeser bezocht net zo lang als zijn gezondheid het toeliet de thuiswedstrijden van Ajax in de Amsterdam ArenA. Ook zijn hechte vriendschap met Rinus Michels vervulde Leeser altijd met trots. De Ajacieden waren tussen 1948 en 1954 kleedkamergenoten. Die vriendschap hield stand tot het overlijden van Michels in 2005.

Dat Leeser in 6 seizoenen tot ‘slechts’ 34 duels kwam, had ook te maken met zijn ondernemersgeest. In de aanloop naar de invoering van het betaald voetbal was hij al ondernemer in de modebranche. Leeser verkoos lucratievere verdiensten buiten de lijnen boven de - dan nog - amateuristische voetballerij. Het tekende de eigenzinnigheid en het zakelijke vernuft van Leeser.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Beelden: Pro Shots/Jasper Ruhe (boven) Erfgoed Ajax